ПАНТЕЛИЈА МИТРОВИЋ: НАДАМО СЕ ДА ЋЕМО ПОНОВО ПОСЛОВАТИ У ПУНОМ КАПАЦИТЕТУ :: Semberija INFO ::

 

ПАНТЕЛИЈА МИТРОВИЋ: НАДАМО СЕ ДА ЋЕМО ПОНОВО ПОСЛОВАТИ У ПУНОМ КАПАЦИТЕТУ


Предузеће „Семберија транспорт“ из Бијељине, превозом путника бави се већ скоро пуних 50 година и једино је  предузеће  у Семберији које је након приватизације наставило са пословањем.
 
Пантелија Митровић, директор предузећа „Семберија транспорт“ Бијељина, на самом почетку разговора за „Семберија  инфо“ истиче да је предузеће „Семберија транспорт“ једино предузеће које је упркос приватизацији наставило са пословањем.


 
-Сматрам да је наш највећи успјех што смо након приватизације предузећа, од стране моје породице 2001. године, наставили да се бавимо истом дјелатности, а то је превоз путника. Могли смо без проблема распродати све некретнине и угасити фирму, али нисмо, наставили смо да развијамо наше предузеће, које већ скоро 50 година успјешно послује“, казао је Митровић.
 
Главна дјелатност је превоз путника, као и пружање станичних услуга, а у помоћне дјелатности којима се ово предузеће бави спадају туризам и услуге ауто-школе.
 
-Што је тиче превоза путника, некада смо се бавили градско – приградским превозом путника, али тренутно вршимо само превоз ученика. Када смо 2001. године приватизовали фирму, у Бијељини смо увели градски превоз, у оквиру којег смо имали 150 полазака дневно у свим правцима, сва села, АТЦ, насеље ,,Пет језера’’...Међутим, како је то било немогуће самостално финансирати, јер није био довољан број путника да би се одржале линије, полако смо почели да их гасимо, јер градске власти нису имале „слуха“ за такав вид превоза, тако да је остао само превоз ученика. Садашње руководство града започело је одређене активности везане за организовање градског превоза, вршено је бројање путника и полазака и имају идеју да се градски превоз у Бијељини поново организује. То је још увијек само идеја, али лично сматрам да за то треба Град да уложи много новца, ако имају план да организују прави градски превоз и да покрију све дијелове града, као и села“, рекао је Митровић и додао, да су када је почела пандемија корона вируса, имали  стотину запослених радника, те да данас имају запослена 52 радника и укупно 25 аутобуса.


 
-Како смо преполовили број радника, тако смо, нажалост, морали и укинути неке линије. Покушали смо неке линије да вратимо, али како нисмо возили  више од годину дана, тако су се и путници преорјентисали на друге превознике и начине превоза. Што се тиче унутрашњих линија, тренутно возимо за Источно Сарајево, Нови Сад, Тузлу и Београд.  Када је у питању међународни саобраћај, имамо линије за Беч, Грац, Марибор и Берлин. Иако редовни превоз путника још увијек није на задовољавајућем нивоу, трудимо се да одржимо редовне линије. Примијетили смо да су се продаја карата, као и број путника, нажалост, смањили, у односу на посљедње три до четири године“, истакао је Пантелија Митровић и додао да се поред редовног линијског саобраћаја баве и туристичким ванлинијским превозом путника.
 
-Наша туристичка агенција организује викенд путовања, ђачке екскурзије и све оно што наши клијенти захтијевају. Током туристичке сезоне вршимо превоз путника на Црногорско приморје у Будву и Херцег Нови, а од прошле године возимо и у Грчку, у Паралију гдје имамо закупљене смјештајне капацитете. Иако нам је примарна дјелатност превоз путника, наша туристичка агенција не заостаје за редовним превозом, јер се убрзано развија,  након пандемије корона вируса, и враћа се на период пословања прије короне“, рекао је Пантелија Митровић.
 
Поред туристичке агенције, која спада у помоћне дјелатности, предузеће „Семберија транспорт“ у свом саставу има и ауто-школу, која је основана 2013. године.


 
-Наша ауто-школа, која ове године прославља 10 година постојања, обухвата све категорије, и мислим да смо у самом врху што се тиче квалитета обуке. Такође, посједујемо и своју учионицу за теоретски дио обуке. Примарно нам је да се кандидати добро обуче и када самостално са возилом изађу на пут да буду безбједни. Задовољни смо пословањем, иако је тржиште веома нестабилно, јер у Бијељини имамо 22 ауто-школе и сви раде, свако има своје кандидате. Пошто имамо и обуку за Д категорију, пар кандидата који су се обучавали код нас, остали су и да раде, тако да нам и то добро дође. Посједујемо два аутомобила, камион, приколицу, као и аутобус и камион за Ц1 категорију. Наши инструктори су веома признати и са дугогодишњим искуством у свијету обуке будућих возача“, нагласио је Митровић.

-Надамо се да ћемо се већ у току сљедеће или 2025. године стабилизовати и кренути да послујемо са пуним капацитетом и на „здравим ногама“, као што је то било прије пандемије. Тренутни план за будућност нам је обнова возног парка, како због безбједност путника, наших запослених, али и саме фирме“, закључио је, на крају разговора за „Семберија инфо“, Пантелија Митровић, директор предузећа „Семберије транспорт“.
 
(Семберија инфо)