Велики јубилеј значајне високошколске установе :: Semberija INFO ::

 

Велики јубилеј значајне високошколске установе


Факултет Пословне економије у Бијељини настао је на чврстим темељима Више школе за спољну трговину, трудећи се да ниво образовања подигне што више на љествици знања’’, тврди за портал  ,,Семберија инфо’’ професорица Весна Петровић, декан факултета Пословне економије.
 
Ове године се навршава 30 година од оснивања Факултета пословне економије у Бијељини. Можемо ли са постојеће временске дистанце процијенити колики су друштвени ефекти рада и дјеловања ове високошколске установе у нашем граду?
-Факултет пословне економије је настао на темељима Више школе за спољну трговину, чију је идеју задржао и наставио традицију, надоградио и модернизовао пратећи савремене захтјеве и изазове. Виша школа је почела са радом у октобру 1993. године, тако да можемо рећи да високо економско образовање у Бијељини постоји већ више од три деценије. Наша дјелатност је од почетка било образовање стручњака у области спољне и унутрашње трговине, менаџмента, финансија, банкарства, рачуноводства, осигурања, царине, транспорта, пословне информатике, а са ове институције су изашле многобројне генерације које су сада успјешни људи у многим сферама друштва, у јавном и приватном сектору. Многи од њих су доктора наука, универзитетски професори, народни посланици, веома успјешних власници великих породичних компанија, директори, заспослени у јавном и приватном сектору, у различитим секторима спољне трговине, финансија, банкарства, осигурања, и слично, те је друштвене ефекте рада наше институције најбоље сагледати кроз пословне успјехе наших студената. Факултет и даље ослушкује потребе тржишта рада и кроз сарадњу са окружењем припрема кадар за потребе тржишта. ФПЕ од 2017. године организује студентску праксу и има закључених око 80 споразума о сарадњи гдје се послодавци упознају са студентима за вријеме студентске праксе и на основу својих потреба долазе до жељеног профила радника, а студенти до запослења. На овај начин је путем, само путем студентске праксе до сада запослено око 100 студената. И настављамо даље.
 
 
Како је текао развој ФПЕ? Можете ли нам упоредити услове за одржавање наставе у текућој и академској години од прије три деценије?
-Као студент прве генерације Више школе за спољну трговину и садашњи декан Факултета пословне економије могу адекватно и објективно да сагледам и упоредим услове у којима смо ми студирали и данашњу ситуацију. Прије свега, осврнућу се на историјски развој наше институције. Виша школа за спољну трговину основана је Одлуком Народне скупштине Републике Српске у јулу 1993. године, а 1993/94. уписана је прва генерација студената. Факултет спољне трговине у Бијељини настао је трансформацијом Више школе за спољну у јулу 2005. године, а у јуну 2007. године интегрисан  је у Универзитет у Источном Сарајеву. Настава по болоњском наставном плану и програму се изводи почев од академске 2007/2008. године на студијском програму Пословна економија, на три смјера: Спољна трговина, порези и царине; Финансије, банкарство и осигурање и Пословна информатика. Факултет спољне трговине промијенио је назив у Факултет пословне економије Бијељина у августу 2009. године. На самом почетку рада уписивано је више од 300 студената и сви смо били у бараци, на предавањима до касних вечерњих сати. Данашњи студенти, којих је преко 400 на 4 године основних и 1 годину мастер студија, имају врхунске услове за студирање у импресивном објекту Центра за високо образовање, у модерно опремљеним кабинетима и са свим другим условима за успјешно студирање.
 
Колико је Факултет пословне економије од 1993. године одшколовао дипломаната, магистраната и доктораната? Колико њих је кроз радни однос остало везано за факултет?
-На Вишој школи за спољну трговину дипломирало је укупно 1.799 студената, а на Факултету пословне економије Бијељина звање дипломираног економисте стекло је више од 1.540 студената. Диплому мастера економије стекло је 122 студената, 15 магистара економских наука и 13 доктора економских наука, који су запослени у бројним јавним институцијама и приватним компанијама у граду, регији и по читавом свијету. Тешко је доћи до тачног броја људи који су за ових 30 година били дио нашег колектива, а завршили су Вишу школу или ФПЕ, јер их је било, заиста, много. Тренутно их, од 42 запослена има 18, а политика Факултета је иначе да своје најбоље студенте оставља да буду асистенти, те је у последњих неколико година запослено пет студената са најбољим просјеком оцјена, од којих су четири студента генерације, и поносни смо на њих.


 
Гдје видите Факултет пословне економије у наредних 30 година?
-Два основна циља која сам поставила и трудим се да имплементирам у току мог мандата декана ФПЕ су унапређење квалитета наставно-научног процеса, као и успостављање и развијање међународне сарадње. ФПЕ је учесник или носилац у преко 20 домаћих и међународних пројеката. Када је ријеч о домаћим пројектима, то су, углавном, пројекти чији је донатор Министарство науке и технологије, као и пројекти локалне управе у којима је један од партнера и наш Факултет. Такође, Факултет је партнер и у неколико међународних пројеката у којима учествује Универзитет у Источном Сарајеву, а неки од њих су: Erasmus+ пројекат „Development of part-time and short circle studies in higher educations in Bosnia and  Herzegovina - PARTISH, Erasmus+ projekat: Strenghthening capacities for the implementation of dual education in BiH hingher education – DUALSCI, Erasmus+ projekat „Promoting and Facilitating Collaborative Virtual Inaternational Learning in the Western balkans Higher Education Institutions - COWEB“. ФПЕ је успоставио сарадњу са руским универзитетима у Вороњежу, Санкт Петербургу, Уралским Универзитетом у Јекатеринбургу, а недавно смо иницирали сарадњу са Университy of Central Lanchasire – UCLan са Кипра. Пројекти ФПЕ у којима је могућа мобилност академског особља и студената су Erasmus+ sa ISCAP – Porto Accoуntinting and Business School из Порта у Португалији и Erasmus+ KA1 програм са Универзитетом „Lucian Blaga“  из Румуније. Захваљујући Erasmus+ICM програму са P. Porto Accounting and Business School, укупно пет студената из Порта је похађало љетњи семестар на нашем мастер програму Дигитална економија, уз обострану размјену професора, шест професора из Порта је боравило на ФПЕ, као и исти број наших професора у Порту и четири у Румунији. Најновија је сарадња са Универзитетом из Шангаја из Кине у оквиру пројекта финансираног од стране кинеског Министарства образовања под називом China - CEEC Higher Educations Institutions Joint Educational Program on Digital Economy. Стога, реализација многобројних активности и заједничких пројеката се очекује у наредном периоду.


 
Семберија инфо