Дивље свиње уништавају кукуруз на Мајевици :: Semberija INFO ::

 

Дивље свиње уништавају кукуруз на Мајевици


Ове јесени на Мајевици велики проблем представљају крда дивљих свиња која уништавају њиве с кукурузом. С друге стране, велику опасност за стада оваца на слободној испаши представљају и шакали, кажу нам становници мајевичких села.

“Дивље свиње уништише нам кукуруз, шакали нападају овце. Имамо примјера дас у дивље свиње уништиле комплетне њиве под кукурузом, тако да домаћини не могу ниједан клип кукуруза убрати. То се дешава у Тобуту, Доњим Липовицама, Прибоју, Лабуцкој. За мјештане, који су прољетос засијавали те њиве и улагали у сјетву,то је права катастрофа”, каже нам Љубица Продановић из Тобута.

И Анђелко Делић, воденичар из Прибоја код Лопара, каже да дивље свиње представљају праву пошаст на сеоским имањима.

 “Уништиле су ми њиву од два и по хектара. Срећа, засијао сам мало више, тако да ћу нешто и убрати ове јесени. На њивама је опсадно стање, као да је берач прошао након крда свиња које уништавају све пред собом. Има примјера да и у сеоска дворишта улазе крда свиња. Од општине не можемо очекивати помоћ, јер је и општина сиромашна. Ловци би морали прогласити стање елементарне непогоде, организовати хајке на дивље свиње. Имам шездесет и шест година, никада овакво стање није било на Мајевици. Од Растошког језера, све до Калесије, од Локања до Пожарнице, на простору од стотину квадратних километара, празна је територија, нема становништва. То подручје је рај за дивљач. У недостатку хране, дивљач улази у насељена подручја”, каже Анђелко Делић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић