Миленко Стевановић, директор бијељинског „Steco centra“ и предсједник Привредног савјета града: Семберски привредници исказали велику солидарност :: Semberija INFO ::

 

Миленко Стевановић, директор бијељинског „Steco centra“ и предсједник Привредног савјета града: Семберски привредници исказали велику солидарност


Бијељински „Steco centar“ од почетка пандемије вируса корона није прекидао производњу, а власник овог предузећа, успјешни семберски привредник Миленко Стевановић није ни размишљао о евентуалном отпуштању радника. У међувремену су потписани и нови уговори са купцима Стеко кућа у земљама Европске уније.

Директор „Steco centra“ Миленко Стевановић, имењак и презимењак власника овог предузећа Миленка Стевановића, који тренутно обавља и функцију предсједника Привредног савјета града Бијељина, на почетку разговора за „Семберске новине“, каже да му је част што ради у „Steko centru“, предузећу чији је власник већ на почетку пандемије вируса корона препознао важност увођења превентивних мјера у производњи, као и мјера личне заштите за сваког радника.

- Ми смо те мјере већ на почетку пандемије имплементирали, јер смо имали поуздане информације од наших пословних партнера из свијета да је пандемија вируса корона озбиљна пријетња људима и привреди, те да ће оставити велике посљедице по здравље и економију многих земаља. Наше прве мјере заштите односиле су се на обавезно ношење заштитних маски, заштитних рукавица, појачане личне хигијене. За возаче који су стизали из Италије, Словеније и других земаља ЕУ, на улазу у предузеће, истакнуто је упозорење да не улазе у пословне просторије, већ а буду напољу и да обавезно носе заштитне маске. Наша искуства из „Steco centra“ подијелили смо и са члановима Привредног савјета града и привредници су прихватили наше приједлоге. Одмах су услиједиле мјере редуковања броја радника у производњи, редуковање броја радних сати, поштовање социјалне дистанце међу радницима“.

 Миленко Стевановић подсјећа да је Привредни савјет града Бијељина на прво мјесто ставио заштиту здравља радника и грађана, предлагање неких олакшица за привреднике на локалном нивоу и покретање иницијативе према властима РС како би се за привреду обезбиједиле одређене олакшице.

- Увођењем ванредног стања услиједила је забрана рада предузетницима и занатским радњама. Они су на почетку осјетили највећи удар пандемије, у смислу остајања без посла, а неке од тих мјера још увијек су на снази. На локалном нивоу договорено је да се предузетници ослободе обавезе плаћања закупа у општинским локалима, односно да се ослободе плаћања комуналне таксе. Већ су донесене и неке олакшице за привреднике, у смислу одгађања плаћања пореских обавеза. Неке олакшице односе се, како на привреднике којима је био забрањен рад, тако и на привреднике којима је био отежан рад. Посебно бих истакао и похвалио солидарност коју су привредници града Бијељина исказали приликом прикупљања новца за набавку респиратора. Мислим да је прикупљено око 1,5 милион КМ, првенствено намијењених за набавку респиратора. Међутим, с обзиром на то да је прикупљено више средстава, онда је остатак средстава усмјерен на набавку медицинске опреме и заштитних средстава и тај новац је уплаћен на жиро – рачун Црвеног крста. Патриотизам, хуманост, племенитост и солидарност послодаваца, као што је то било у случају Миленка Стевановића, власника „Steco centra“, у овој ситуацији дошли су до пуног изражаја. Задржавање свих радника у фирми, наставак посла, потписани нови уговори и отварање неких нових тржишта у Француској, Холандији, Шпанији, Њемачкој, потврђује наш квалитет, виталност и спремност да  се брзо прилагодимо новонасталој ситуацију. То је за све нас охрабрујући момент”.

Миленко Стевановић каже да би штете од пандемије за комплетну привреду и економију Републике Српске могле бити изузетно велике, али је их у овом тренутку тешко сагледати.

- Током и након рата комплетан привредни систем је девастиран и уништен. Требале су нам године да поново кренемо испочетка. Осјетили смо и посљедице свјетске економске кризе. И овога пута требаће нам огромна енергија да санирамо посљедице пандемије. Још увијек влада неизвјесност, јер нико не зна чиме ће све ово резултирати. Затворени су аутомобилски гиганти у Њемачкој, Француској, Шведској, управо због неизвјесности и прекинутих токова снабдијевања репроматеријалима. Уколико се негативни тренд настави, ситуација ће бити пуно тежа него данас. Ипак, уколико сачувамо радна мјеста, уколико вјерујемо у свој менаџмент, у своје послодавце, у своје купце, повратак на тржиште за све ће бити пуно лакши. За многе бранше ће бити пуно теже да нормализују своје бизнисе. Све зависи и од тренутне ликвидности, солвентности, повјерења купаца у оно што раде и производе. За ,,Steco centar” је добро и то што није прекинут транспорт репроматеријала из ЕУ. Због тога и испоруке наших производа могу бити континуиране. Наравно, ми у Републици Српској ћемо бити ускраћени за дио издашне помоћи, у виду девизних дознака, коју наши људи, који раде у иностранству, шаљу својој родбини. И они ће бити ускраћени за чешћа путовања у завичај’’, истиче на крају за ,,Семберске новине’’ Стевановић.                     

Неопходна анализа

,,Неопходно је након пандемије извршити анализу и процијенити које то фирме могу брзо да се врате на домаће и страно тржиште. Свима треба помоћи, али оне који стварају нову вриједност треба увијек стављати на прво мјесто, јер ће то свима нама обезбиједити бољи привредни амбијент, редовне плате и бољи и лагоднији живот”.

Купујмо домаће!

Уз подршку акцији ,,Купујмо домаће”, у будућности ћемо морати више радити на супституцији увоза, промјени привредне структуре, производњи здраве домаће хране, задржавању младих у Републици Српској тако што ће они који живе и у селу и у граду имати дјечије вртиће, играонице, бесплатан транспорт ђака и све оне моделе који су већ усвојени у свијету и дају добре резултате.

Семберске новине - Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић