Васкрс у Семберији: Здравље је на првом мјесту :: Semberija INFO ::

 

Васкрс у Семберији: Здравље је на првом мјесту


Најрадоснији хришћански празник – Васкрс, ове године у Семберији се прославља у необичним околностима, изазваним епидемијом вируса корона. Физичка дистанца, маске на лицу, заштитне рукавице, све ће то у великој мјери умањити радост традиционалног породичног окупљања око празничног ручка, незаобилазних такмичења за најљепше осликано и најтврђе васкршње јаје.



Ипак, свако ће се сналазити на свој начин. Дјеца неће бити ускраћена за шарена васкршња јаја, за осмијех и љубав најближих, родитеља, бака и дједова, каже Владо Цвјетковић из Потпећа код Тузле, сада становник Бијељине. Са супругом Невенком, кћеркама Александром, Славицом и Милицом, и њиховим породицама, ове године ће дочекати Васкрс на помало необичан начин, уз обавезну социјалну дистанцу. 

 


„Радост Васкрса неће изостати ни ове године. Поштујемо прописе, носимо заштитне маске, пазимо на ту физичку дистанцу. Пуно смо поодично везани, али, договорили смо се да се ове године мало дистанцирамо, да би нам свима савјест била мирна и да останемо здрави. За све друго биће времена. Имамо три кћерке, које су већ удате. Од њих имамо петорицу унука, дјечака. Већ четири године бавимо се израдом украсних предмета од папира. Најстарија кћерка Александра, која је завршила Педагошки факултет, незапослена, на интернету је видјела како се то ради. У почетку смо мислили да је немогуће израђивати све те необичне предмете од папира.

Владо Цвјетковић

По занимању сам столар. Укључио сам се око израде дијелова од лесонита. Поента је у изради штапића којима се плету и израђују замишљени предмети. Када то савладаш, онда је занат у рукама. Сваки штапић мора бити идентичне дебљине и савитљивости, јер се један у други убацује, ствара се низ. Од квалитета штапића зависи квалитет држача за боце, корпе, необичних макета дрвених кола, тацни, корпица и свега онога што смо до сада израђивали. Користимо дневне новине, као сировину, јер немају сјај и штапићи се могу добро покривати акрилним бојама“, прича Владо Цвјетковић.


​Невенка Цвјетковић

Што се тиче израде украсних предмета, он каже да је њихова породична „умјетничка радионица“ осмислила Божићни, Васкршњи и Осмомартовски програм израде украсних предмета.

„Пуно тога поклонимо, јер наши пријатељи знају да ми то радимо. Зими трошимо вријеме на израду ових украса. Плетемо, мотамо, смишљамо нове предмете и моделе. Уживамо у овом послу и осмишљавању нових креација“, каже Владо Цвјетковић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић