Сјетва кукуруза у Семберији: У земљишту нема влаге, жељно се ишчекује киша :: Semberija INFO ::

 

Сјетва кукуруза у Семберији: У земљишту нема влаге, жељно се ишчекује киша


Прије десетак дана, практично, од петог априла почела је сјетва кукуруза у Семберији. На њивама се могу видјети трактори са прикључним машинама, тањирачама, дрљачама и сијачицама. За пољопривредним машинама остају облаци прашине. Ратари кажу да у земљишту нема довољно влаге, јер је зима прошла без  сњежних падавина, док је почетак прољећа протекао без кише.



Ђорђе Симић из Криве Баре код Бијељине каже да се сјетва обавља при оптималним температурама земљишта од осам до десет степени Целзијусових. Он истиче да се ових дана обавља дубља сјетва, прије свега, због недостатка влаге у површинском слоју ораница.

„Добро би било када би киша што прије пала. Пандемија вируса корона није утицала на припрему прољећне сјетве, јер сам репроматеријал набавио на вријеме. Не знам каква ће ситуација бити када будемо морали  заштитити кукуруз од корова, да ли ћемо успјети набавити заштитна средства. А што се тиче саме сјетве, на неким парцелама има више влаге, тако да је земљиште добро уситњено и припремљено за сјетву. Има и парцела на којима ће се сјетва обавити под пуно тежим условима.



Сијемо „Пионирове“ и „ЗП“ хибриде. Обрађујем на свом имању око двадесет хектара земљишта у Кривој Бари. Сијем и услужно за друге. Код куће, на дванаест хектара сијем кукуруз, на шест до седам хектара пшеницу, док остатак земљишта остављам за луцерку. Узгајам музне краве и тренутно Земљорадничкој задрузи „Којчиновац“ испоручујем дневно 40 литара млијека. Испорука млијека тече без прекида, упркос важећим мјерама и забранама које важе за поједине дјелатности због сузбијања ширења вируса корона. Наплатио сам премију за млијеко на вријеме, а ових дана добио сам и регресирано гориво за прољећну сјетву“, каже Ђорђе Симић.

Симић каже да су цијене репроматеријала, углавном, остале на прошлогодишњем нивоу. Након смањења цијене горива, примјећује да се након дужег временског периода догодило и то да ће регресирано дизел – гориво бити око 90 пфенига по литру.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић