БИЉАНА ПЕТРОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК И ТРЕНЕР У ШКОЛИ ФУДБАЛА СОКЕР КИДС: Жена са више печата у спортској каријери :: Semberija INFO ::

 

БИЉАНА ПЕТРОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК И ТРЕНЕР У ШКОЛИ ФУДБАЛА СОКЕР КИДС: Жена са више печата у спортској каријери


Биљана Петровић је прва жена у нашем граду која је почела да се активно бави фудбалом. Рођена је 1986. године у Бијељини, а по занимању је дипломирани економиста, запослена у јавном сектору. Предсједник је и тренер у Школи фудбала за дјевојчице и дјечаке ,,Soccer kids Bijeljina’’.

Спортски пут је започела у основној школи, гдје осваја многе медаље и пехаре, такмичећи се у више спортова. У том периоду почиње активно да тренира кошарку у Кошаркашком клубу ,,Радник’’.

Са истим успјесима наставља и у средњој школи, гдје бива проглашена за најбољу кошаркашицу и фудбалерку такмичења средњих школа на подручју Бијељине. Награда за најбољу фудбалерку подстакла ју је да почне активно  да тренира фудбал. Тренирајући упоредо кошарку и фудбал, уписује Факултет пословне економије на Универзитету Источно Сарајево. Током студирања ниже спортске успјехе, такмичећи се у више спортова, а златну медаљу у стоном тенису осваја на студентској Универзијади у Добоју. Кошарку је играла у ЖКК ,,Радник’’ Бијељина, ЖКК ,,Плус’’ Бијељина, ЖКК ,,Рудар’’ Угљевик.

Фудбалску каријеру започела је у ЖНК ,,Ирис’’ Зеница, гдје бива пионир женског фудбала у том граду. Затим се враћа у свој родни град, гдје као капитен у ЖФК ,,Радник Бумеранг’’ први пут осваја Куп Републике Српске. Пут је даље води у ЖФК ,,Локомотива’’ Брчко.

Градећи пословну каријеру, Биљана и ту успијева да покупи понеку медаљу, наступајући за Управу Града Бијељина на радничким спортским играма. Играјући фудбал, Биљана спортску каријеру гради и као савезни судија женске Премијер лиге у фудбалу. Љубав према фудбалу крунише 2011. године формирањем прве школе фудбала за дјевојчице и дјечаке у Босни и Херцеговини - ,,Soccer kids Bijeljina’’.



Ова школа окупља дјецу у седам узрасних категорија и представља један од најмасовнијих спортских клубова у Бијељини. Кроз школу је до сада прошло више од 1.800 дјевојчица и дјечака, од којих су многи данас успјешни спортисти. За осам година постојања ове школе фудбала, њени полазници су у наш град донијели више од 1.000 медаља са разних такмичења.

Од 2012. године организује се турнир ,,Soccer  day’s Bijeljinа’’ који сваке године у нашем граду окупи стотине малишана, стекавши углед најбољег турнира у региону.

Своју тренерску каријеру Биљана Петровић наставља кроз семинаре и едукације тренера, а круна ће бити стицање UEFA ProLicence, чиме ће постати једна од ријетких жена фудбалских тренера у Републици Српској и Босни и Херцеговини са овом лиценцом.

Семберске новине - Семберија инфо