ЈОВИЦА ЈЕЛИЋ: СВАКА КОШНИЦА ИМА СВОЈУ ПРИЧУ :: Semberija INFO ::

 

ЈОВИЦА ЈЕЛИЋ: СВАКА КОШНИЦА ИМА СВОЈУ ПРИЧУ


Јовица Јелић, по струци економиста за спољну трговину, пчеларством је почео да се бави захваљујући деди који му је поклонио седам кошница. О пчеларству, постизању озбиљних резултата, припреми пчела за зиму за портал Семберија инфо говори овај млади човјек.
 
Како сте се опредијелили за пчеларство?
- Пчеларством сам почео да се бавим из чистог хобија и љубави према пчелама, јер деда ми је имао пчеле и једног дана ми је рекао да жели да  ми поклони седам кошница.Тако од 2006. године почиње мој хоби -пчеларство. Како је вријеме одмицало схватио сам да сам се снашао у овом послу и да је мали хоби поприлично напредовао. Заједно са нашим пчелама дјелили смо све и добро и лоше. Било је добрих тренутака, али и неуспјеха и лоших година у којима нисмо могли да подмиримо ни расходе на пчелињаку. Међутим, нисмо одустајали. Без љубави према пчелама нема ни успјешног пчелара и ако се томе не посветите стопостотно срцем.

Да бисте успјели у било ком послу и да бисте имали озбиљне резултате неопходна су и озбиљна финансијска улагања. Колико Ви улажете у пчеларство?
-Пут до пчеларског успјеха није ни мало лак, али је зато сладак. Свако ко се одлучи да постане пчелар треба имати на уму, да је пчеларство пољопривредна грана. Па, као што је успјех било које пољопривредне гране на првом мјесту условљен природним приликама и неприликама, тако је тим приликама и неприликама изложено и пчеларство. У свом раду велику подршку пружа ми породица, од најстаријих до најмлађих чланова, који доста времена проводе на пчелињаку и ван пчелињака. Боравак у природи и рад на пчелињаку је динамичан посао у коме никада није досадно, јер свака кошница има неку своју причу. На овај начин смо сачували од заборава село одакле потичемо.

Како комбинујете Ваш основни посао са пчеларењем?
-Поред пчеларства запослен сам у фирми која се бави финансијама. Рад у фирми и на пчелињаку није нимало једноставно укомбиновати.Када дођете са посла кући, умјесто да мало одморим, ја почињем нове активности како би стигао урадити посао који се тиче пчелињака. Али, једна веома важна ствар је да волим то што радим и то радим са лакоћом.

Колико сте у могућности да примијените сугестије струке или сте мишљења да се до добрих приноса и квалитетног меда може доћи и на неки други начин?
-Слиједећи вишедеценијску породичну традицију гајења пчела, моја породица приступила је озбиљној организацији и модернизацији свог пословања. Усвојене су најсавременије технологије производње еколошких пчелињих производа, а уз максимално поштовање правила добре пчеларске праксе. Као резултат вишегодишњег труда, улагања и посвећености, моја породица  на пчеларском газдинству Јелић, данас броји око 110 пчелињих заједница, са ЛР кошницама. Кошнице су распоређене на пчелињаку у  Ченгићу. Селећи смо пчелари. Такође, посједујемо објекте у којима се мед врца најсавременијом опремом, а која истовремено испуњава све хигијенске и технолошке стандарде. Учествујемо на  међународним такмичењима пчелара гдје смо постигли добре резултате. На тај начин добијемо и хемијску анализу нашег меда која нам указују да посао добро радимо. Пчеларство је као и сваки посао, уколико не радите стално и не улажете нема успјеха. Кад сам кренуо са седам кошница, а да их данас имам око 110, знам да сам стално улагао - од набавке кошница, рамова, сатних основа, врцаљке за мед, кадице за мед, топионик воска  итд... Дефинитивно, потребно је доста финансијских средстава. Када је добра година тада финансијска средства обезбјеђујем од продаје меда. Сваки новац који добијем од продаје меда  улажем у проширење пчелињака и план ми је да у наредном периоду буде 150 пчелињих заједница. Свједоци смо да је свака година све тежа, а посебно је била тешка ова 2019. у којој су многи пчелари остали без пчелињих друштава.

У овом периоду неопходно је пчелињак припремити за зиму. Шта је најважније да се уради како би пчеле добро поднијеле ниске температуре?
-Пчелари који су добро припремили пчелиња друштва за презимљавање у овом мјесецу немају неки велики посао и најбоље је само да повремено обилазе пчелињак и да обезбиједе мир пчелама. Може се преконтролисати да ли чешљеви против уласка штеточина добро стоје на летвицама лета, као и да ли можда нема неких знакова који указују да се десило нешто што захтијева интервенцију пчелара: исувише мртвих пчела на лету, изгрицкане пчеле на лету, пуно иситњеног воска (улазак ровчице, односно миша), појачано улијетање и излијетање пчела у односу на друге кошнице и запрљана полетаљка. Такође, треба обратити пажњу да кошнице буду благо нагнуте напријед, како се влага не би задржавала унутра. Ако се чује појачано брујање у само некој од кошница, то не мора да буде поуздан знак да нема матице, а уосталом и да нема, сада се том друштву не може помоћи новом матицом, а није лако ни примијетити (провјерити) матицу у кошници када нема легла. Савјетујемо да се сачека до почетка јануара, када друштва обично већ имају помало легла, и тада провјерити да ли у кошници постоји матица и да ли носи. Неки пчелари практикују додавање погача још крајем јесени или сада, али сматрам да то није толико приоритетно и да нормална друштва не могу да страдају од глади у овом периоду - то евентуално може да се деси тек касније. Много је озбиљнија ситуација ако друштво из неког разлога (вароа, вируси, појачано угињавање старих пчела) јако ослаби. Тада му рамови са медом који стоје у кошници могу постати недоступни па касније могу узроковати страдање. Због тих случајева саветујемо да је боље не журити са постављањем погаче већ евентуално на брзину погледати друштва подизањем поклопаца и видјети да ли је све нормално или не. Неки пчелари тај посао раде уједно са стављањем погача али у суштини много је важније утврдити да ли је све у реду са пчелама него журити са погачом. Такви случајеви наглог и јаког слабљења друштва могу да воде његовом брзом пропадању, али то није правило и увек постоје шансе да друштво опстане. Таквом друштву увек ће већа помоћ бити ако се из средине кошнице извади понеки празан рам и уклони, а одмах уз само клубе дода (приближи) рам са медом, са обје стране клубета, него да му се одозго додаје погача. Треба искористити вријеме за набавку пчеларске опреме, ужичавања рамова, утапање сатних основа и других активности како би успјешно дочекали нову сезону. Пчелари који нису извршили третирање оксалном киселином, а планирали су, могу то да ураде сада.

Како пчелар да заузме препознатљиво и висококотирано мјесто међу пчеларима, а и на тржишту?
-Да би нетко био успјешан пчелар, потребно је јако пуно учења, рада, улагања, посвећености, љубави према овом послу и сарадњи са другим пчеларима. Када радите поштено то препознају потрошачи, чиме вас награде повјерењем и куповином вашег производа, а из чега произилази обострано задовољство.

Употребом пестицида, а и разних отпадних материја загађује се животна средина. Колико та загађења остављају трага на пчеле и приносе и квалитет меда?
-Пчела отровне материје уноси у кошницу и тако загађује комплетну кошницу, трује легло и све чланове пчелиње заједнице. Све кошнице које се налазе у близини површина које се третирају пестицидима су директно угрожене и њихов опстанак се доводи у питање, поготово у прољеће када се врши неконтролисано прскање. Сматрам да у пчеларству треба примјењивати све савјете које нам предлаже струка из те области. Сваки пчелар треба да посјећује предавања која држе професори и искусни пчелари, да посјете сајмове, јер сте тиме сваки пут богатији за ново знање и за ново пријатељство са пчеларима.

Тржиште је преплављено медом сумњивог поријекла. Како да потрошач препозна квалитетан мед?
-Пчелари и потрошачи слажу се да је на тржишту све више лажног меда, то јест мјешавине меда и разних сирупа, шећера, заслађивача и арома. Моје мишљење је да постоје само три  начина за утврђивање квалитетеа меда, а то су: куповина код познатог пчелара, куповина 100% кристалисаног меда и лабаратријска анализа, јер прави мед се послије неког времена кристализује, што код лажног меда није могуће. Фалсификатори меда су се толико усавршили да је само могуће њихов  лажни мед лабараторијском анализом утврдити да није прави мед. Појавом лажног меда фалсификатори нарушавају углед правих и поштених пчелара, јер доводе у заблуду потрошача и на тај начим нарушавају њихово здравље.

Да ли Ваши насљедници показују интересовање за пчеларство?
-Имам двоје дјеце, дјевојчицу и дјечака, обоје постепено уводим у свијет пчеларства тако што иду у пчелињак, помажу око ужичавања рамова и најслађег дијела посла, а то је врцање меда. Оно што ме радује је да то раде из љубави.
Младима бих поручио да се почну бавити пчеларством,  јер имамо лијепо поднебље за бављењем пчеларством, а свједоци смо да пчеле све више изумиру и да би требало да много више рачуна поведемо о природи, јер без пчела нам нема опстанка.

портал Семберија инфо (В.Зеленовић)