ПОЧЕЛА СА РАДОМ ШКОЛА ЗА ТРУДНИЦЕ: Стручна подршка будућим мајкама :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛА СА РАДОМ ШКОЛА ЗА ТРУДНИЦЕ: Стручна подршка будућим мајкама


Школа за труднице у оквиру Амбуланте за специјалистичке консултације из гинекологије у Дому здравља у Бијељини, кренула је почетком априла, а све заинтересоване труднице могу да се јаве у Амбуланту, како би се консултовале и добиле термине. Услуга је од ове године комерцијална, тако да ће износ за Школу за психофизичку припрему трудница износити 35 КМ, на мјесечном нивоу, а то подразумијева осам термина у трајању по 90 минута теоретског и практичног рада у адекватној просторији, са свим пратећим елементима и помагалима који су битни за вјежбе.
 
Начелник Амбуланте за специјалистичке консултације из гинекологије др Бојан Стевић појаснио је за „Семберија инфо“ да се теоретски дио односи на битне информације о току трудноће, након трудноће, која укључује припрему за дојење и само дојење, те о адекватној исхрани током трудноће и тд.
 
-У оквиру Школе, предавања ће обављати педијатар, психолог и гинеколог Дома здравља, а са трудницама ће радити медицинске сестре које су едуковане и које су завршиле обуку у Београду, гдје су добиле сертификат у сертификованој Школи за психофизичку припрему трудница. Школа је отворена како за труднице које су регистроване у Дому здравља, тако и за труднице које нису регистроване у овој здравственој установи. Заинтересоване труднице могу контактирати Амбуланту за специјалистичке консултације из гинекологије на број телефона 055/415-220”, рекао је др Стевић и подсјетио да је Школа за труднице почела са радом у фебруара 2019. године, али је рад био прекинут због неповољне епидемилошке ситуације.
 
Он је додао да је Школу за труднице, од почетка рада завршило око 200 трудница, те да су све повратне информације од њих биле позитивне.


 
-Битно је истаћи да је препорука да се Школа за психофизичку припрему трудница за порођај похађа од 24 недјеље трудноће. Циљ Дома здравља је да пружимо стручну подршку будућим мајкама и да им омогућимо да се осјећају сигурно и информисано током цијелог процеса трудноће и порођаја. Труднице ће моћи да уз наше стручне кадрове науче све о физичким промјенама у трудноћи, правилној исхрани, вјежбама за труднице, психолошким аспектима трудноће и родитељства, као и практичним вјештинама као што су дојење, њега новорођенчета и прва помоћ”, нагласио је др Бојан Стевић за „Семберија инфо“ и додао да труднице током доласка у Школу за труднице, предаваче, као и медицинске сестре, могу питати о свему што их интересује о трудноћи, порођају и постпорађајном периоду. 

(Семберија инфо)