МИЛИЋ МИЛИЋЕВИЋ: ЧЕТВРТ ВИЈЕКА СА ПЧЕЛАМА - Добра година исправи три лоше :: Semberija INFO ::

 

МИЛИЋ МИЛИЋЕВИЋ: ЧЕТВРТ ВИЈЕКА СА ПЧЕЛАМА - Добра година исправи три лоше


Извор: Семберија инфо

Нашег саговорника, Милића Милићевића, срели смо на његовом пчелињаку, у угљевичком засеоку Вучјак. Своје пензионерске дане проводи у природи, припремајући тридесетак пчелињих друштава за предстојећу сезону.

- Од 2005. године водим евиденцију о свему што сам урадио и потрошио на пчелињаку. А, пчеларити сам почео неколико година прије тога. Евиденцију искористим на крају сезоне, када подвлачим црту и рачунам каква је била сезона. Од свих досадашњих, само двије године сам био у минусу. Ону годину у којој нас је погодила поплава нисам стизао да се посветим пчелама, јер је требало након поплаве враћати кућу и цијело домаћинство у нормално стање, али и тада сам био на позитивној нули. Рекордан принос меда сам имао, преко једне тоне, из тридесетак кошница. А било је, ево прошле године, нисам врцаљку окренуо, ни килограм меда нисам извадио“, говори Милић за „Семберија инфо“.

Додаје како је пасионирани ловац, а да се пчеларством почео бавити сасвим случајно. Почетком овог вијека, један пријатељ је одлучио купити три пчелиња друштва, па је уз њега и Милић купио исто толико. На самом почетку, присјећа се, није било интернета као сада, па је пчеларско знање стицао од искуснијих колега и на стручним предавањима која су организовала удружења пчелара. До сада је његов пчелињак бројао највише 60 активних кошница, а посљедњих година се тај број креће од 30 до 40. 

- Пчеле су овдје преко читаве године. У пензији сам, па радим колико могу урадити сам. Кад треба врцати мед или премјестити неке сандуке, онда дође помоћ, али, углавном, све радим сам. Поред тога, дошле су неке тешке године за пчелу. Пазим их, када немају хране храним их, лијечим их против, нама пчеларима добро познатих напасника, па, упркос свему томе, пчеле опет настрадају. Посљедње двије-три сезоне су биле баш тешке. Међутим, пчелари се не престају надати, јер ми знамо, једна успјешна сезона може поправити три лоше. Редовно добијамо субвенције са општинског и републичког нивоа. Нису то неке паре, али добро дође да се покрије дио трошкова“, рекао је Милић Милићевић за „Семберија инфо“.

Каже, најважније паше у овом крају су багрем и ливада, а са пласманом меда Милић Милићевић нема никаквих проблема.