Светосавске награде за три Бијељинке :: Semberija INFO ::

 

Светосавске награде за три Бијељинке


Усусрет Светом Сави, великом празнику просвјетитељства, објављујемо овогодишње добитнике Светосавске награде из Бијељине. То су Виолета Шеовац из Основне школе ,,Вук Караџић’’, Ана Спремић Солаковић из Основне школе ,,Свети Сава’’ и Добринка Пердан из Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај’’.

Виолета Шеовац, наставница географије у ОШ ,,Вук Караџић'', за ,,Семберија инфо’’ је потврдила да је лијепо када добијете признање за свој рад.


 
-Ово је, заиста, нешто највеће што просветни радник може добити, јер се узима читав његов доприност у области васпитања и образовања у друштву. Истакла бих да ова награда није само моја, него је и награда за све који су несебично учествовали у овим активностима. То су моји бивши и садашњи ученици, родитељи без чије сарадње ништа не би било и особе које немају директну везу са школом. Породица и пријатељи који су били уз мене када је било тешко и када је било лијепо. Кроз пројекте сам стекла нова познанства са вриједним и талентованим људима. Награду бих посветила својој мајци, која је, нажалост, преминула прошле године. Она ме је научила правим људским вриједностима и данас би била поносна на мене. Желим и да се захвалим пуно својим колегама које су ме предложиле да конкуришем за ово признање и свима онима који су се обрадовали када сам га и добила’’, истакла је наставцница Шеовац.
 
На питање ко је Виолета Шеовац одговорила је ,,прво поносна мама два сина, супруга и наставница географије која воли свој позив''.
 
-Географија је предиван предмет, пружа толико креативних могућности, а важна је јер нам даје неко опште образовање. Упознајући природу ми је на тај начин чувамо, ако узмемо у обзир да нам је ово једини дом онда треба да будемо свјесни те важности. Трудим се да колико је могуће, са времена на вријеме, направим нешто што није класична настава. Наравно, то није често, али сам спремна да саслушам идеје својих ђака и да их реализујемо заједно ако можемо. Сматрам да ми некако ,,обојимо“  предмет који предајемо, а да се у томе огледа и љепота рада у просвјети'', закључила је Виолета Шеовац, која је 1974. године рођена у Краљеву, а звање допломираног географа добила је по завршетку Географског факултета у Београду.
 
Учествовала је у бројним програмима стручног усавршавања, а од 2022. године члан је Удружења ,,Свети Лука'', јер слободно вријеме проводи сликајући. Она је волонтер у бројним еколошким акцијама.


 
Друга Бијељинка која је добила Светосавску годину је Ана Спремић Солаковић (1982), специјалиста методике природе и друштва, запослена је као наставник разредне наставе у ЈУ Основној школи „Свети Сава“ у Бијељини. Рођена је у Сокоцу. Звање професора разредне наставе стекла је 2005. године на Учитељском факултету Универзитета у Београду. Звање специјалисте методике природе и друштва стекла је 2007. године, такође, на Учитељском факултету Универзитета у Београду. На истом факултету је докторант на студијском програму методике природе и друштва.

Стручно звање ментор у настави стекла је 2008. године. Аутор и коаутор је у више од 20 стручних и научних радова објављених у земљи и иностранству. Кроз радове се бавила тематиком хеуристичке и интегративне наставе у методици природе и друштва. Рецензент је рукописа уџбеника ,,Моја околина 3’’ и једног приручника. Била је стручни сарадник компаније Ланако на реализацији пројекта „Доситеј“, аутор је приручника добрих наставних пракси у оквиру тог пројекта и модела мултимедијалне лекције. Оснивач је и предсједник удружења „Центар за развој младих“, те координатор и реализатор пројеката за дјецу и младе. Члан је ауторских тимова за реализацију бројних пројеката у Стручном и научном удружењу „Центар за образовну технологију Републике Српске“. У оквиру школе је члан Тима за подршку надареним ученицима. Ученике поучава техникама памћења, ефикасног учења и брзог читања, јер сматра да у „21. вијеку неписмени неће бити они који не знају да читају и пишу већ они који не знају како да уче“.  Супруга је и мајка двоје дјеце.
 
„Не предаје учитељ оно што жели, не предаје учитељ оно што зна, учитељ предаје оно што јесте“.

Из  ЈУ Дјечији вртић ,,Чика Јова Змај" из Бијељине потврђено је да је за изузетне резултате у области васпитања и образовања и залагања у раду са дјецом васпитачица Добринка Пердан награђена највећим признањем у просвјети - Светосавском наградом за радну 2023/2024. годину. Добринка Пердан је васпитачица која својом аутентичношћу, креативношћу, позитивном енергијом плијени и представља непресушни извор идеја. Њен највећи квалитет је осмијех, љубав и посвећеност свом послу, према дјеци, родитељима, а потврда таквог рада су генерације које је извела на прави пут и дјеца која јој се до данашњег дана враћају и са радошћу је посјећују. Добитница је два Признања Министарства просвјете и културе РС на јавном позиву за избор најбољег дидактичког рада. Иновативност и креативност испољила је кроз низ успјешних пројеката. Током дугогодишње праксе учествовала је на великом броју семинара, обука и едукација. Представљала је рад Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ и своје примјере добре праксе у земљи и у региону. Више пута је своје радове представљала на научно-стручним конференцијама међународног карактера. Два пута номинована у 10 најбољих пракси у категорији одгајатељице у предшколском одгоју и образовању, у организацији „Step by step“, те 2022. године освојила награду публике. Један је од васпитача који својим великим трудом, радом, залагањем и креативношћу оставља дубок траг на дјецу и родитеље. Посебну пажњу у свом раду посвећује инклузији, дјеци са потешкоћама у развоју које укључује у све облике рада, али и даровитој што се види по наградама које дјеца освајају.
 
-Сматрамо да је Светосавско признање потврда њеног дугогодишњег иновативног преданог рада, посвећености дјеци, родитељима, вртићу и печат за велики допринос и унапређење квалитета рада предшколског образовања. Са великим поносом истичемо да је Светосавском наградом, коју додјељује Министарство просвјете и културе Републике Српске, награђено укупно шест васпитно-образовних радника из наше Установе, што доказује висок квалитет васпитно-образовног кадра. Морамо нагласити и то да је ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ из Бијељине, једини вртић из Републике Српске који је награђен са шест ових престижних признања'', навео је директор овог вртића Славиша Вујановић.
 
(Семберија инфо)