ЗАВОД ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - БИРО БИЈЕЉИНА: Најтраженији занатлије и инжењери :: Semberija INFO ::

 

ЗАВОД ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - БИРО БИЈЕЉИНА: Најтраженији занатлије и инжењери


На евиденцији незапослених особа у Бироу Бијељина, закључно са 31. децембром 2023. године, било је пријављено укупно 5.187 особа, што је за 990 особа мање у односу на исти период 2022. године када је било евидентирано 6.177 особа, подаци су које смо добили од Завода за запошљавање Републике Српске Пале.
 
Од 5.187 незапослених на жене отпада 3.031 особа. Највише незапослених је са средњом стручном спремом (ССС) 1.695 особа, КВ радника без посла је 1.569, НК радника 722. Са високом стручном спремом посао на Бироу  тренутно чека 696 особа, међу њима су и четири доктора наука.
 
Анализирајући пријаве потреба за радницима током 2023. године, како за ,,Семберија инфо’’ наводи Ведрана Милинковић, руководилац Одјељења за информисање и односе с јавношћу у Заводу за запошљавање Републике Српске, послодавци су највећи интерес исказали за сљедећим занимањима: армирач, тесар, зидар, водоинсталатер, инсталатер централног гријања, руководилац тешким грађевинским машинама (краниста, багериста и слично), механичар грађевинских машина, возач аутобуса, кројач/шивач, бравар, заваривач, дрвопрерађивачи, стоматолошка сестра - техничар, зубни техничар - протетичар, медицинска сестра - његоватељица, дипломирани грађевински инжењер, дипломирани инжењер електротехнике, дипломирани инжењер машинства, дипломирани инжењер мехатронике, професор математике, професор физике, професор њемачког језика, магистар фармације са лиценцом и љекари специјалисти.



-Наглашавамо да су ова занимања и професије наведени као дефицитарни, јер није било адекватних кадрова у траженом занимању, било је мало пријављених на бироу, није уопште било пријављених или нису имали радно искуство, односно били су неповољне старосне доби, лица старије животне доби”.
 
Од првог јануара до 31. децембра прошле године са евиденције незапослених у Бироу Бијељина брисано је укупно 2.224  особа.

-У складу са Акционим планом запошљавања за 2023. годину у току прошле године самозапошљавање лица са евиденције незапослених Завода проведено је путем програма финансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске, демобилисаних бораца и РВИ у 2023. години под називом ,,Заједно до посла”. По наведеном програму одобрено је самозапошљавање 22 особе, за шта је издвојено 110.000 конвертибилних марака. У компоненти самозапошљавања дјеце погинулих бораца одобрено је шест захтјева, док је у компоненти самозапошљавања демобилисаних бораца/РВИ одобрено 16 захтјева”, каже за ,,Семберија инфо’’ Ведрана Милинковић.
Семберија инфо