ФАБРИКА РАДИЈАТОРА ТЕРМАЛ ЛОПАРЕ: УЗ ДОБРЕ ПОСЛОВНЕ РЕЗУЛТАТЕ, ПОВЕЋАЛИ И ПЛАТЕ РАДНИЦИМА :: Semberija INFO ::

 

ФАБРИКА РАДИЈАТОРА ТЕРМАЛ ЛОПАРЕ: УЗ ДОБРЕ ПОСЛОВНЕ РЕЗУЛТАТЕ, ПОВЕЋАЛИ И ПЛАТЕ РАДНИЦИМА


Након успјешно проведене приватизације, Фабрика радијатора „Термал“ из Лопара, са 100 запослених радника, успјешно приводи крају и трећу пословну годину.
 
Махир Хамзић, млади, али искусни директор ове фабрике, каже да је у „Термалу“ заокружен процес производње, јер ова фабрика у својој производној палети тренутно има радијаторе, камине, котлове за етажно гријање, пелет и резервоаре које извози за Холандију. На годишњем нивоу „Термал“ већ сада производи око 50.000 метара радијатора, док дневно производи око 30 тона пелета.

-На почетку сваког разговора поменем изузетно добру сарадњу са локалном заједницом, јер нам је општинска управа пуно помогла на старту производње. Имамо изузетно коректне односе и ми се трудимо да са наше стране помогнемо онолико колико можемо. Тренутно је највећи проблем, не само у Лопарама, већ у цијелој регији, недостатак стручне радне снаге. Покушавамо да ријешимо тај проблем, а размишљамо и о стипендирању ученика у средњим школама које образују браваре, машинце и завариваче. Наше прве комшије у овој индустријској зони у Лопарама, фирма „Термоелектро“ већ је почела стипендирати ученике који се школују за вариоце. У Лопарама тренутно имају два одјељења заваривача и они су одлучили да их стипендирају у сарадњи са локалном заједницом. Ми у „Тремалу“ углавном запошљавамо раднике који живе на подручју Лопара и њих је око деведесет одсто. У протеклим мјесецима, да бисмо задржали у „Термалу све раднике, морали смо ићи на повећање плата. Средином ове године, на нивоу фирме имали смо повећање плата за 25 одсто, што је значајно повећање плата које може мотивисати све запослене“, каже Махир Хамзић, истичући да је „Термал“ имао значајне инвестиције у протекле двије и по године, јер су изграђене двије нове хале и набављене машине и опрема за погон за производњу пелета.
 


Пелет од чистог дрвета

Пелет се у „Термалу“ производи од чистог дрвета, без икаквих примјеса. У пећима и котловима искориштење пелета је веће од 90 одсто. Хамзић каже да је у Тузланском кантону већ  уведен подстицај од 15 до 20 одсто на инвестиције које подразумијевају кориштење топлотних пумпи и пелета, јер се кориштење еколошки чистих горива  наметнуло као неминовност у времену и окружењу у коме живимо.
 


 

- Резервоари које извозимо за холандско тржиште тренутно нам представљају најсигурнији извор зараде, јер на домаћем тржишту има пуно и компензационих послова. У хали у којој производимо радијаторе имамо велику лакирницу. Највјероватније ћемо ићи на аутоматизацију тог дијела производње. Радијатори су, након дуже временске паузе, поново препознати на домаћем тржишту, поготово у сјевероисточном дијелу БиХ“, закључује Хамзић.

Семберија инфо