ЧОПОР СВАКИМ ДАНОМ СВЕ БРОЈНИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ЧОПОР СВАКИМ ДАНОМ СВЕ БРОЈНИЈИ


Група љубитеља паса „Чопор“ постоји већ четири године и има скоро око 2.000 чланова, а посљедњих мјесеци активно се бави и питањем паса луталица у Бијељини, као и њиховог удомљавања. Неодговоран однос грађана према псима, напуштање паса и њихово остављање на улици, један је од највећих проблема у овој области у нашем граду, истичу из „Чопора“

Члан групе „Чопор“ и један од иницијатора њеног оснивања Мирза Суљић каже да је идеја оснивања произашла из дружења мањег броја власника паса, који су своје љубимце заједно шетали, те да је временом све већи број грађана приступао групи са жељом да се укључи у шетње али и рјешавање неких од  већих проблема у Бијељини када је ријеч о псима.

-Када сам купио свог пса Кана многи грађани су ми прилазили, распитивали се о њему и тако сам ступио у контакт са особама које су жељеле да заједно шетамо своје љубимце. Временом се повећао број љубитеља животиња који су жељели да се наши љубимци друже, па смо ради лакше комуникације и договора формирали Фејсбук групу“, објашњава Суљић и истиче да је идеја сада већ толико заживјела да у шетњама учествује неколико десетина власника паса.

Ипак, напомиње Мирза, група се не своди само на шетње и дружење љубимаца и њихових власника, него се бави и рјешавањем конкретних проблема у вези са псима у нашем  граду.

-У посљедње вријеме активно се бавимо удомљавањем паса, као и проналажењем паса који су побјегли од куће. Могу са поносом да истакнем да врло ефикасно успјевамо да вратимо пса власнику, обично тај дан када и нестане. Углавном особа којој нестане пас обавијести чланове групе, а с обзиром да имамо велики број чланова, увијек неко види и препозна изгубљеног пса“, каже Мирза Суљић.

Чланови групе, напомиње Суљић, имају свој „свијет малих њушкица“ у којем дијеле своја искуства са младим власницима паса, прате новости и вијести у вези са псима, али и брину о здрављу својих љубимаца, али и других паса.

-Имамо и дежурне ветеринаре који су увијек спремни да помогну. Наши велики пријатељи, којима дугујемо велику захвалност, раде у Ветеринарској станици у Рачанској улици и чак су нам уступили своје двориште за дружење. Иначе, наш избор је углавном Градски парк“,  каже овај млади љубитељ паса.

Према његовим ријечима, грађани Бијељине су, углавном, одушевљени када виде чланове „Чопора“ и њихове љубимце у групи и најчешће желе своје малишане да сликају са псима.

-Када нас виде, грађани прилазе и желе своју дјецу да сликају са нашим њушкицама. Веома сам поносан на своје суграђане, који су спремни да дијеле са нама љубав према најбољем човјековом пријатељу“, каже МирзаСуљић.
С друге стране, напомиње Суљић, неки грађани не поњказују довољан степен одговорности према псима и узимају псе само на одређено вријеме.

-Велики број особа напушта своје љубимце и то није нимало наиван проблем. Заправо, они производе проблем свим грађанима. Због тога напомињем – пас је обавеза коју не треба олако схватити.  Он је можда само дио вашег живота, али ви стењегов цијели живот“, истиче Суљић.

Овај млади љубитељ паса моли све грађане да добро размисле о удомљавању, јерпостоји много паса којима је потребан оброк и људска љубав, а заузврат, напомиње он, пси ће им пружити много љубави и лијепих тренутака.

АРХИВА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА