Шта муштерија пожели, то мајстор Јово направи :: Semberija INFO ::

 

Шта муштерија пожели, то мајстор Јово направи


Јово Куртума, један је од ријетких у БиХ који производи намјештај од епоксидне смоле

Јово Куртума усавршио је до перфекције израду столова од дрвета са епоксидном смолом, које прави у малој, импровизованој радионици у Бијељини. 
 
Столови од епоксидне смоле све више су тражени и у БиХ, иако су већ дуже тренд у свијету. За наш стандард су скупи, с обзиром да  епокси смола није јефтина.



Јово Куртума већ годинама усавршава технику израде уникатних столова, а овај занат је почео да учи, како каже, од једног Руса и то сасвим случајно, док је, због здравствених проблема, боравио у Бечу.
Тада је, како каже, научио основне вјештине ове технике, коју усавршава и даље. Воли да експериментише на мањим предметима, тако да често добија идеје и за друге декоративне и практичне предмете са епокси смолом.



- Нема дизајна који не могу урадити. Највише волим када ми дође муштерија која зна шта хоће, а ако неко има дилему и размишља шта изабрати, радо ћу помоћи при избору - од боје епокси смоле која може бити у различитим бојама, али и врсти дрвета од које се сто или неки сличан пртедмет израђује“, објашњава Куртума за „Семберија инфо“.
 
Доста се, како каже, користи дрво храста и ораха, али може бити и нека друга врста дрвета. Сада су у тренду металне ноге за столове разног дизајна, али могу бити и од дрвета.  Куртума ради у малој радионици, у којој настају права умјетничка дјела. Столови, односно дрвена површина урађени су дјелимично са епоксидном смолом, а ова врста материјала пружа бројне могућности за декорацију, тако да се купцима, прије наруџбе, јако тешко одлучити шта да изаберу да им мајстор Јово направи.


 
Често стижу наруџбе са запада, јер су тамо цијене, од овако направљеног намјештаја, јако високе. Код мајстора Јове цијена је доста повољнија и рачуна се по квадратном метру.

- Квадратни метар израде стола кошта од 500 до 600 евра. Прво тражим необичне даске, шупље и испуцале, јер су феноменалне за изаду. Стављам их у затворене калупе, да смола не би цурила около. Неколико пута заливам и чекам да се смола осуши. Сушење траје неколико дана, у зависности од времена. Након тога иде брушење, па поновно заливање. Тако долазимо до коначне обраде и на крају полирања”, објашњава Куртума.

Према његовим ријечима, по жељи купца, тонерима се постижу и различите нијансе боја дрвених површина, а могу се убацити и различити украси или неки предмети - успомене које тако, заливене у смоли, остају вјечно сачуване.
Наводећи да муштерије имају различите жеље, Куртума каже да је имао наружби муштерија који су жељели да се у епокси смолу убаце разне шкољкице или нешто друго. Каже да је једном Шваби, страственом ловцу, у трпезаријски сто, у смоли, утопио пушку, пиштољ и метке.

- У смолу можеш много тога да ставиш. Иначе, смола је у течном, провидном стању и безбојна је. Тонерима се постиже боја, у зависности од жеље купца. Неко тражи тамне нијансе, други потпуно провидне. Све је ствар укуса. Мој задатак је да муштерија буде задовољна. Ако је неко задовољан, онда ће бити и препорука, тако да дајем све од себе да оно што урадим буде добро, на обострано задовољство”, објашњава Јово Куртума.
 
Истиче да су посебно занимљиви плаво-зелени тонови епокси смоле који изгледом асоцирају на море. Епокси смола може да се убаци кроз средину стола, али и на друга мјеста, нпр. по бочним ивицама, у зависности од самог дрвета.   
Епоксидну смолу мајстор Јово набавља у иностранству, гдје је, како каже, много квалитетнија, него на домаћем тржишту. Велику помоћ у изради, која каже захтијева пуно стрпљења, има и од породице.

Његова супруга Славица недавно је, како тврди, имала жељу да јој направи послужавник, за који је искористио дрво ораха по ободима, а унутрашњи дио попунио је округлим комадима истог дрвета, па је све прелио смолом зелекастог тона. Послужавник је диван, у шта смо се и сами увјерили.

- Након наруџбе, остало је на мени. Једно знам, а то је да сто или било који други комад из радионице купцу мора отићи перфектно урађен”, каже Куртума и наглашава да је епокси смола висококвалитетан  материјал за облагање површина. Еластичнија је и чвршћа од већине других материјала, а може се користити за декорисање на безброј начина.

- Нема фуга, просто се сљубљује са дрветом и изузетно ју је лако одржавати и, што је најбитније, може изгледати како год купац пожели. Столови могу бити израђени од различитог дрвета, у зависности ко шта жели’’, појашњава за ,,Семберија инфо’’ мајстор Јово и тврди да су јако тражени столови од храста, ораха, али и другог чврстог дрвета.
Оно што је веома важно је да се столови и послије неколико година кориштења могу поново исполирати уколико дође до оштећења или ако је потребно сто прелакирати у високи сјај, што ове комаде намјештаја чини дуготрајним и одличном инвестицијом.

Наглашавамо, Јовини столови осим Семберије, Републике Српске и БиХ, налазе се широм Европе. Ова врста столова много су тражени, а нарочито у Аустрији и Швајцарској.
 
Контакт
 
Сви заинтересовани за столове могу да контактирају мајстора Јову Куртуму на телефон 066 857 405.
 

Семберске новине - Семберија инфо