ИМА И МЛАДИХ КОЈИ СУ ОДЛУЧИЛИ ДА ОСТАНУ НА СЕЛУ: Најбоље је радити код своје куће :: Semberija INFO ::

 

ИМА И МЛАДИХ КОЈИ СУ ОДЛУЧИЛИ ДА ОСТАНУ НА СЕЛУ: Најбоље је радити код своје куће


Миле Рикановић (29) и Ненад Којић (18), млади Црњеловчани, за разлику од многих младих људи који желе отићи у иностранство, одлучни су у намјери да своју егзистенцију остваре у родном  селу. Рикановић је недавно био и на једном састанку у Бијељини, интересујући се и за бесповратна средства из предприступних фондова ЕУ. Оно што је најнеопходније селу као што је Црњелово, сервиса за поправку пољопривредне механизације, нема у пројектима европских фондова, али има магацина за складиштење робе.

Миле је ожењен и има двоје дјеце, кћерку и сина. Супруга се бави подизањем дјеце. Миле је завршио аутоелектричарски занат, али је одлучио да се бави поправком пољопривредне механизације. Живи у заједничком домаћинству са родитељима који обрађују око 12 хектара земљишта.

- Почео сам тако што сам прво набавио апарат за заваривање, након чега сам набавио струг и бушилицу. Већ сам комплетирао мању металостругарску радњу и моја жеља је да у догледно вријеме отворим сервис за поправку пољопривредних машина. Све сам до сада радио самостално, без ичије помоћи. Размишљам о проширењу радионице и побољшању услова за рад. Тренутно све обављам на отвореном. Оспособио сам се за поправку механике на пољопривредним машинама. Раније сам морао неке дијелове носити на обраду у друге фирме и морао сам чекати од пет до двадесет дана. Овдје ми је неопходна и велика глодалица, која кошта од седам до 10.000 КМ“, каже Миле Рикановић, истичући да у Црњелову има још добрих мајстора за поправку пољопривредне механизације и да међу њима нема изражене конкуренције.

- Учимо од искуснијих и бољих мајстора. Да бих проширио радионицу, инсталирао гријање, купио глодалицу и још неке машине, неопходно ми је око 50.000 евра. То је за мене огромна инвестиција. Држава би могла да помогне младим људима са неким повољним дугорочним кредитима. Не мислим само на ову струку, већ и на бројне друге струке и занимања. Тренутно поправљам машине за властите потребе, а могао бих запослити још два до три радника“, каже Миле Рикановић, истичући да није никакво чудо што млади машинбравари, вариоци, возачи, аутомеханичари и друге занатлије напуштају ове просторе.

Његов десетак година млађи пријатељ Ненад, такође, жели остати на селу. Тренутно завршава средњу школу за вариоца. И он каже да младим људима треба пружити шансу да своју егзистенцију остваре у РС и БиХ.

​Семберија инфо