ЗАШТО ЈЕ КВАДРАТ СТАНА У БИЈЕЉИНИ ТАКО СКУП? - Гајић: Високи намети нам дижу цијену стана :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТО ЈЕ КВАДРАТ СТАНА У БИЈЕЉИНИ ТАКО СКУП? - Гајић: Високи намети нам дижу цијену стана


Цијена квадрата стана у Бијељини се мијења, те нас сваке године дочека изненађење у виду раста. Потенцијални купци трагају за најбољим рјешењем, када је избор у питању, али је одлучујући фактор, ипак, цијена.
 
Када се упореди тржиште некретнина 2010. године и 2020/21. године, квадрат који је коштао у просјеку 1.200 КМ, данас износи барем 500 марака више. Иако су упитни погледи усмјерени и даље ка инвеститору, односно извођачу радова, ипак су одговори много комплекснији.



- Прописи су данас захтјевнији, зато је, између осталог, цијена стана висока у Бијељини. Рецимо, улазна врата морају бити противдимна, противпожарна и противпровална. Таква врата су скупа. То директно утиче на висину цијене квадрата стана. То је имератив. Генерално, противпожарна заштита је високо постављена, захтјеви државе у том сегменту су неумољиви и извођач радова мора да их поштује. Дуже вријеме је обавеза изградње и посебне рампе за инвалиде, тако да сваки објекат, који се гради, мора да има и то. Неопходно је обезбиједити и паркинг простор, често и гараже, лифт и слично’’, наводи Митар Гајић, власник Грађевинског предузећа „Техника инжињеринг“.
 
Осим законских прописа, који диктирају нове услове у погледу градње објеката, незабилазан, одлучујући фактор је, ипак рента, односно накнада за уређење градског грађевинског земљишта.

- Рента у Бијељини је најскупља, према нашем сазнању. Скупштина доноси одлуку о висини ренте, односно накнаде за уређење градског грађевинског земљишта. Висина ренте за неке објекте средње величине, се креће, чак, око 420.000 КМ. Када платите ренту, то подразумијева да се до парцеле доведе и вода, струја и све остало, међутим у пракси је то другачије. Иако закон налаже обавезу да се сви прикључци доведу до парцеле, извођач у суштини посебно плаћа све те накнаде и трошкове. Поставља се питање зашто онда плаћамо ренту? Када се распореди рента по квадрату, тај трошак је велики и креће се између 100 и 150 КМ, што је, сложићете се, велики износ и за извођача а на крају и за купца. Рента се плаћа на све од квадрата стана до квадрата заједничких просторија, па и на лифт, на котловницу, тј. на корисну површину. На све се плаћа уређење. Тај трошак је огроман’’, истиче Гајић за Семберске новине.
 
Према Закону о уређењу простора и гађењу, како наводе из ГП „Техника инжињеринг“, дефинисано је шта је то уређено градско грађевинско земљиште. Кажу да је то земљиште које је комунално опремљено за грађење, односно које има изграђен приступни пут, обезбијеђено снадбијевање електричном енергијом, снадбијевање водом и обезбијеђене друге посебне услове. Финансирање уређења градског грађевинског земљишта и израде докумената просторног уређења врши јединица локалне самоуправе, а не инвеститор. Уређење грађевинске парцеле, на којој се врши предметна изградња, врши инвеститор о свом трошку до регулационе линије, осим изградње објеката и постројења јавне комуналне и друге инфраструктуре који су предвиђени у објекту инвеститора или прелазе преко његове грађевинске парцеле, које финансира и гради јединица локалне самоуправе, односно надлежно јавно комунално предузеће.
 
У ГП „Техника инжињеринг“ кажу да купци имају своје захтјеве у погледу квалитета станова, тражећи што бољи, али да у данашње вријеме свако тражи да прође што јефтиније. Купцу је битна цијена стана. Нажалост, купац често не размишља о правном статусу стана, односно да ли је стан укњижен или није. У предузећу ГП „Техника инжињеринг“  настоје да квалитет станова буде стандардан, а сви објекти су имовинско - правно регулисани, односно укњижени.
 
- Да би стан био укњижен некада се плаћала такса од 50 КМ по објекту. Сада се такса плаћа за сваки стан, пословни простор, гаражу или оставу, што повећава цијену стана по још једном основу, а с друге стране и купац ће, приликом куповине, платити таксу. Будући да купци желе што прије да купљени стан добију у својину и да се уселе, потребно је регулисати имовинске односе, а у нашој држави то се ради „дуплом таксом“, која је још један намет за извођача радова’’, каже Драгана Гајић, директорица ГП „Техника инжињеринг“.


 
Бијељина је постала градилиште. Према сазнањима из ГП „Техника инжињеринг“, тренутно је у понуди више од 1000 станова, а у овој години је планирана изградња више стамбених објеката. Ово предузеће има у понуди станове у улицама Милоша Обилића, Ђуре Даничића, Јована Дучића, Филипа Вишњића а ускоро и у Слободана Јовановића. Станови се на неким локацијама продају „у темељу“, док већи станови чекају купца нешто дуже.
 
-Задовољни смо пословањем у 2021. години. Корона није зауставила продају. Оно што се изгради, то се прода. Купци су, махом, млади брачни парови, којима погодује ниска каматна стопа на кредите, тако да се кредитом долази до стана’’, наводи за Семберске новине Драгана Гајић.
 
Инвестиција у некретнине је најсигурнија, што су и грађани препознали. Куће и домаћинства у Семберији немају купца, осим уколико се налазе на актрактивној локацији, у ком случају је купац инвеститор који планира изградњу зграде. Уколико је локација привлачна, тада и обичан комад земље постаје изузетно вриједан, те власник парцеле добија пар станова у власништво као компензација за парцелу.
 
- Цијена стана у Бијељини неће падати, нарочито када се узме у обзир да је изградња ауто-пута на корак од реализације. Близина Београда, Новог Сада и других већих градова чине Бијељину атрактивном за живот, али и за инвестирање’’, кажу нам у ГП „Техника инжињеринг“.

Семберске новине - Семберија инфо