ПРИПРЕМЕ ЗА СЈЕТВУ СУНЦОКРЕТА И КУКУРУЗА :: Semberija INFO ::

 

ПРИПРЕМЕ ЗА СЈЕТВУ СУНЦОКРЕТА И КУКУРУЗА


Прољећна сјетва у Семберији ће почети тек око првог маја, док се земљиште загрије, јер је хладно и кишовито вријеме успорило припрему земљишта за сјетву кукуруза и других прољећних култура, кажу семберски пољопривредници.

Никола Радић из Бијељине сваке године сије житарице на површини од око 25 хектара, а ове године планирао је да засије  десет хектара кукурузом И петнаест хектара сунцокретом. На једној од парцела затекли смо Николу са његовим унуком, двадесеттрогодишњим Николом.

“На овој парцели сијемо сјеменски кукуруз за Новосадски институт. Производњом житарица бавим се цијели живот.

Увијек сам пратио временске услове, те сам се на основу тога опредјељивао, да ли ћу сијати ране или позне сорте.

Уколико је лоше вријеме, као што то имамо овог прољећа, мораћу да сијем позније сорте. Значајне инвестиције сам усмјерио у набавку најмодерније механизације. Ми живимо од производње пшенице, кукуруза, сунцокрета”, каже Никола Радић, истичући да у пољопривреди треба пуно радити да би се могло добро и живјети.

“ Унук ће наслиједити мој посао. Тако смо се договорили. Завршио је Електротехничку школу, након тога се школовао и за пољопривредног техничара. Ради као ватрогасац. Након припреме земљишта, у поподневним сатима обавићемо и сјетву сјеменског сунцокрета”, каже Никола Радић.
 
Семберија инфо