Стандард становништва све више угрожен: Куповна моћ нам је испод нуле :: Semberija INFO ::

 

Стандард становништва све више угрожен: Куповна моћ нам је испод нуле


Лични стандард становништва и на подручју Семберије, “житнице РС и БиХ”, што би само по себи требало да представља богатство и изобиље, све је више изложен “цунамију цијена и повећаним трошковима живота”, кажу нам Бијељинци с којима смо  разговарали испред градских маркета и на бијељинској Зеленој пијаци.

Они које оптимизам још увијек не напушта, у шали, кажу: “Спаса нам нема, али, пропасти нећемо”.



Јовица Аљић, рођени Бијељинац, каже да све поскупљује, буквално, преко ноћи. 
“За прошли мјесец сам добио рачун за воду и канализацију 42 КМ, за март добијем 60 КМ. Живим од продаје гардеробе у кругу Зелене пијаце, онако, на црно. Корона је додатно искомпликовала живот свима нама. Куповна моћ нам је нула и испод нуле. Имам комшиницу која прима пензију од 212 КМ. Сама живи и често ме моли да јој купим фртаљ меса у месници. Она месо честито и не види током мјесеца”.



Таиба Имамовић каже да су у вријеме короне многи остали без посла, што је додатно искомпликовало живот.
“Један син студира овдје у Бијељини, други је у Сарајеву. Муж има 180 КМ пензије. Пензију подијелимо за режијске трошкове. Продајем оно што произведем, мало поврћа, млијечних производа. Срећом, сестричине ме помажу. Боримо се, онолико колико можемо. Плашимо се за здравље. Када си здрав, можеш лакше све да поднесеш”, каже Таиба Имамовић.



Миодраг Говедарица каже да је након поскупљења горива најављено и поскупљење хљеба. 
“Народ је овдје увијек тешко живио. Многи психички пуцају. Мале пензије, мале плате, пуно људи остало без посла. Кад платиш режије, ништа не остане за храну. Дивим се људима који ово могу издржати, посебно вишечланим породицама. Мора се максимално економисати”, каже Миодраг Говедарица. 
Јово Василић, предсједник Удружења потрошача “Звоно” каже да је “звоно одавно завонило на узбуну, али, нема ко да га чује.
“ Присуствујемо “пузајућем” повећању цијена, непримјетно, преко ноћи. Све ово се отело контроли и нико више не поштује права потрошача. За исту цијену добијемо количински мања паковање и, опет, ником ништа”, каже Василић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић