На имању Ђорђа Секулића у Великој Обарској: Расад раног купуса одавно изникао :: Semberija INFO ::

 

На имању Ђорђа Секулића у Великој Обарској: Расад раног купуса одавно изникао


Ђорђе Секулић из семберског села Велика Обарска још крајем новембра прошле године засијао је холандско сјеме раног купуса, око десет хиљада сјеменки, које добро напредује. Већ почетком децембра засијао је нову количину сјемена купуса, неких око седам хиљада сјеменки. Осим купуса, Ђорђе производи паприка и карфиол.



- Прво сам засијао око десетак хиљада сјеменки, и, као што се може видјети, расад купуса одлично напредује. Овај купус ће почетком марта бити спреман за садњу. Већ годинама користим традиционалну садњу расада поврћа на подлози од стајског ђубрива. Та подлога емитује довољно топлоте током зиме, тако да нисам пуно користио пећ за загријавање пластеника, као ни електричну енергију. Постављају људи и специјална ћебад која се загријавају електричном енергијом. То је за мене скуп поступак, тако да сам више наклоњен оваквом, традиционалном начину производње расада”, каже Ђорђе Секулић, истичући да  ће купус садити на пет до шест дунума.


 
Рани купус са Секулићевих парцела требало би већ крајем априла или почетком маја да буде на пијаци.

- Све зависи од тога да ли ће бити довољно сунчаних дана на прољеће. Од тога ће зависити да ли ће рани купус десет или петнаест дана раније бити спреман за пијацу. Прошла година, обиљежена пандемијом вируса корона, била је лоша, што се тиче раног купуса. Прошлог прољећа тридесетак килограма раног купуса могло се добити за три КМ. То никада није било тако. Због тога је необјашњиво да се и при таквој цијени домаћег купуса увози рани купус из Македоније. Никакве рачунице више се не могу изводити”.

Ђорђе каже да произвођачи поврћа сваке године ризикују са производњом, јер је пласман робе несигуран. Због прекомјерног увоза домаћи произвођачи поврћа сваку годину дочекују са све већом неизвјесношћу, кажу семберски произвођачи поврћа.

Семберске новине - Семберија инфо
Текст - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић