ЖЕЉКО НЕДИЋ, ИЗВРШНИ СЕКРЕТАР РЕГИОНАЛНОГ СИНДИКАЛНОГ ЦЕНТРА БИЈЕЉИНА: У трговини и угоститељству највише радника остало без посла :: Semberija INFO ::

 

ЖЕЉКО НЕДИЋ, ИЗВРШНИ СЕКРЕТАР РЕГИОНАЛНОГ СИНДИКАЛНОГ ЦЕНТРА БИЈЕЉИНА: У трговини и угоститељству највише радника остало без посла


Пандемија вирускорона изазвала је тектонске поремећаје у области јавног здравља, али и у области економије и привређивања. У којој мјери су заштићена права радника на подручју Бијељине и Семберије, у ситуацији када  послодавци траже излаз из новонастале ситуације, питали смо Жељка Недића, извршног секретара Регионалног синдикалног центра Бијељина.
 
Наш Регионални синдикални центар, у који су, осим Бијељине, укључени Угљевик и Лопаре, у протеклих девет мјесеци обављао је свакодневне контакте са синдикалним организацијама на терену. Наш превасходни циљ био је заштита права радника и остваривање права на посао и на егзистенцију. Имали смо пуно разговора и телефонских контаката са послодавцима, све у жељи и намјери да се сачувају постојећа радна мјеста. Уколико посматрамо период од 19. марта,  све до краја новембра, у Бијељини је без посла остало око 1.300 радника. Радници су, због пандемије вируса корона, проглашавани као технолошки вишак. Тако је у Бања Луци без посла остало око 4.200 радника, у Добоју 1.900, у Источном Сарајеву више од 1.300 радника. Најчешћи разлози за отказе, када су послодавци у Бијељини у питању, било је отпуштање радника који су радили на одређено вријеме. Као разлог за раскидање радног односа, за 96 радника је наведено да су економски вишак, за 388 је наведено да су технолошки вишак, за 507 радника је услиједио престанак радног односа због тога што су били примљени на одређено вријеме, седамнаест радника је договорило са послодавцем прекид сарадње, док је 242 радника с послодавцем потписало споразумни раскид радног односа“.

Недић каже да је највише радника остало без посла у области трговине и угоститељства, те да је често контактирао послодавце како би се заштитила права радника у предузећима из области трговине и угоститељства.
 
-Примјера ради, на почетку пандемије, у Трговинском центру „ФИС“ – Радна јединица Бијељина, у старту је без посла остало више од 50 радника који су проглашени за технолошки вишак. Организовали смо састанак у Компанији „ФИС“ у Витезу и успјели смо договорити низ повољности за раднике. У бијељинском „ФИС“–у  остало је у радном односу 85 радника и та радна јединица још увијек ради, иако је био упитан њен останак у Бијељини.
 
Радници су уз плате добили и стимулације у износима од по 100 КМ, јер раде у отежаним условима пандемије. Радници који су отпуштени као технолошки вишак добили су отпремнине и стимулативна средства која ће им помоћи у периоду пандемије“.

Жељко Недић каже да је у протеклих десетак мјесеци Регионални синдикални центар пратио ситуацију и укључивао се у заштиту радничких права у ПД „Семберија“, у Центру за културу „Семберија“ и у другим синдикалним организацијама.

-У протекла два мјесеца радници нам се директно обраћају за учлањење у синдикат, јер рачунају на бесплатну правну помоћ коју им можемо пружити. Успијевали смо до сада добити и до 90 одсто судских спорова у корист радника, тако да они са великим уважавањем гледају на оно што ми радимо у Регионалном синдикалном центру у Бијељини“, каже Недић.

Радници у ишчекивању

Сви радници у Републици Српској с нестрпљењем ишчекују потписивање Општег колективног уговора, као темеља за посебне колективне уговоре, јер би у том случају њихова права била још боље заштићена, кажу у Регионалном синдикалном центру Бијељина.


Semberske novine - Semberija info