Бијељинка Марица Гајић, најбољи спортиста БиХ: За врхунске резултате је потребно много одрицања :: Semberija INFO ::

 

Бијељинка Марица Гајић, најбољи спортиста БиХ: За врхунске резултате је потребно много одрицања


Бијељина је расадник спортских талената, међу којима је велики број младих кошаркаша. Једној дјевојци је пошло за руком оно што већини није – њено кошаркашко умијеће цијени се и преко океана. Она је прва дјевојка из Босне и Херцеговине која је, на почетку каријере, драфтована за WNBA, најјачу кошаркашку лигу. У питању је Марица Гајић, дјевојка која је Бијељину ставила на свјетску мапу женске кошарке.

Када је још прије више од деценије као четрнаестогодишњакиња из бијељинске Будућности прешла у Бановиће, те одмах била проглашена за најкориснију играчицу сениорског првенства БиХ, било је јасно да је БиХ добила нову звијезду. Марица Гајић данас то и јесте, али и у свјетским оквирима, што је током свих претходних година оправдала, те је на измаку ове 2020. године понијела епитет најбоље спортисткиње БиХ.

Са репрезентацијом БиХ налази се пред пласманом на Европско првенство 2021. Оставила је дубок траг у Словенији (Цеље), Турској (Мерсин, Хатај), а данас је чланица најбоље шпанске екипе Авениде.

Да ли сте некад можда маштали да ћете једног дана бити узор младим људима у БиХ и колико се често сјетите својих почетака?

Почеци су неизоставни дио успјеха и сматрам да се не смију заборавити. Личних се увијек радо сјетим и трудим се да их често помињем као битан фактор у мом развијању. Управо ради њих ми се данашњи успјех чини још дражим. Кошарка је на самом почетку за мене била игра и нисам се оптерећивала тиме да ли ћу некада бити особа која својим примјером показује пут младима. Мој једини циљ је био да из дана у дан напредујем и доказујем се на терену. Свакако ми је задовољство ако је то случај и трудићу се да исто оправдам својим понашањем како на терену тако и ван њега. Спортисти су уосталом наши најбољи амбасадори па ни не чуди чињеница да су најчешћи узори данашњице.

Колико је данас тешко постати врхунски спортиста, посебно за некога ко долази из мале земље као што је БиХ?

За врхунске резултате је потребно много одрицања, али и доста среће. Могућности су свакако мање када долазите из државе као што је наша. До нас самих је да увијек тежимо ка бољем и да максимално искористимо пружене прилике којих ће сигурно бити. На тај начин се отварају путеви ка успјеху. Сама сам захвална на приликама које су ми се указале и поносна што сам исте успјела искористити на најбољи могући начин.

Упркос свему Ви сте направили велики искорак у каријери потписавши за шпанску Авениду. Какви су били први утисци о клубу и граду?

Потпис за Авениду представља сигурно велики корак и можда  највећи изазов за мене у досадашњој каријери. Обзиром да се ради о клубу који редовно пружа добре сезоне у Евролиги и прошлогодишњи је првак шпанског првенства, очекивања су јасна. Тренутно смо на добром путу да одбранимо титулу и још увијек немамо нити један пораз од самог окупљања екипе, укључујући и припремне утакмице. Организација клуба је на врхунском нивоу, а као тим функционишемо јако добро и имамо здраву тимску енергију. Саламанка је град који ме одушевљава и увијек ће бити моја топла препорука за оне који желе посјетити Шпанију. Након дуго година у Турској, требала ми је промјена и мислим да сам направила одличан потез доласком овдје.



Оно што све занима јесте хоће ли репрезентација БиХ наредне године играти на Еуробаскету?

Дијели нас практично једна побједа од пласмана на ЕП, што је наш примарни циљ од самог почетка квалификација. Сматрам да упркос несретном поразу од фантастичне екипе Русије, сви треба да будемо задовољни учинком и игром коју смо пружиле на обје утакмице овог циклуса. Потврдиле смо квалитет и показале да побједа коју смо оствариле против Русије у претходним квалификацијама никако није случајност и да је ово генерација која се равноправно може носити са великим кошаркашким силама у будућности. Апсолутно смо фокусиране на фебруар и утакмицу против Швајцарске, којом би и дефинитивно избориле одлазак на ЕП 2020. године. Не сумњам да ћемо, након дугог низа година, то и остварити.

Како бисте у кратким цртама описали изузетно тешко 2020. годину?

Турбулентна 2020. година нас је својом тежином опоменула и подсјетила на вриједност неких ствари за које смо сматрали да се подразумијевају. Показала нам је да се преко ноћи све може промијенити. Међутим, ускоро се радујемо новој години која је свакако нови почетак и доноси нове наде. Учимо из овогодишњих грешака и не преносимо их у предстојећу. С обзиром на личне успјехе постигнуте ове године, срећна сам и могу рећи да са нестрпљењем очекујем изазове који ме очекују у будућности.

Шта бисте поручили младим, а талентованим спортистима који желе професионално да се баве спортом?

Водила сам се и водим се мишљу да су наши резултати огледало нас самих. Којим год послом се бавили и шта год у животу радили, најбитнија ставка је посвећеност том послу и давање максимума. У заблуди су они који се ослањају искључиво на таленат. Успјех не долази преко ноћи него корак по корак, зато не осуђујте себе и не одустајте када на моменте доживите падове. Падови врхунским спортистима служе за напредовање и управо то чини разлику између њих и просјечних спортиста.

Semberija info - Lj. Božić