ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 23. ЈАНУАР :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 23. ЈАНУАР


Foto
1516 - Умро је Фернандо ИИ, краљ Арагоније од 1479, који је са женом Изабелом И (Исабелле), краљицом Кастиље од 1474, ујединио те две главне пиринејске државе од којих је касније настала Шпанија. Током њихове владавине освојена је Гранада 1492, последње маварско упориште, исте године протерани су Јевреји, а 1480. успостављен је инквизицијски суд. Опремили су експедицију Кристофера Колумба (Цристофоро Цоломбо) која је открила Америку, а 1503. преузели од Француске Напуљску краљевину.

1719 - Уједињењем Вадуза и Шеленберга створена је кнежевина Лихтенштајн.

1783 - Рођен је француски писац Мари Анри Бејл (Марие Хенри Беyле), познат под псеудонимом Стендал (Стендхал), зачетник велике књижевне епохе француског реализма ("Црвено и црно", "Картузијански манастир у Парми", "Лисјен Левен").

1793 - Русија и Пруска споразумеле су се о другој подели Пољске.
1806 - Умро је енглески државник Вилијам Пит Млађи (Wиллиам Питт тхе Yоунгер), који је у 24. години постао1783. најмлађи премијер у историји Велике Британије. Водио је експанзивну колонијалну политику, учврстио британску власт у Индији, а у Европи је био главни организатор коалиција против револуционарне и Наполеонове Француске.

1832 - Рођен је француски сликар Едуар Мане (Едоуард Манет), претеча импресионизма и зачетник новог ликовног израза који је означио прекретницу у француском и европском сликарству ("Доручак на трави", "Бал у Фоли Бержеру", "Балкон", "Олимпија").

1878 - Током руско-турског рата Британија је, на захтев султана Абдул Хамида ИИ послала своју флоту у Константинопољ.

1898 - Рођен је Сергеј Михајлович Ејзенштејн, најзначајнији руски филмски режисер и теоретичар који је снажно утицао на токове светске кинематографије. Своје идеје и искуства изнео је у две књиге издате у Њујорку - "Филмско осећање" (1942) и "Филмски облик" (1949), а његов филм "Оклопњача Потемкин" (1925), једно је од ремек-дела филмске уметности.

1920 - Холандија је одбила да изручи савезницима бившег немачког цара Вилијема ИИ, који је након абдикације у новембру 1918. емигрирао у Холандију. Његово изручење тражено је да би био кажњен због злочина које су Немци починили у Првом светском рату.

1928 - Рођена је француска филмска глумица Жана Моро (Јеанне Мореау), која се прославила у филмовима француског "новог таласа" после Другог светског рата ("Лифт за губилиште", "Љубавници", "Опасне везе", "Модерато кантабиле", "Жил и Џим").

1931 - Умрла је руска балерина Ана Павловна Павлова, највећа уметница класичног балета почетком 20. века. Каријеру је почела у Петрограду с чувеним Вацлавом Нижинским у Руском балету Сергеја Дјагиљева. Потом је основала сопствену групу с којом је са огромним успехом наступала широм света.

1943 - Британска Осма армија под командом фелдмаршала Монтгомерија (Монтгомерy) заузела је у Другом светском рату Триполи у Либији.

1944 - Умро је норвешки сликар Едуард Мунк ((Едвард Мунцх), један од зачетника експресионистичког ликовног израза, аутор чувене слике "Крик".

1945 - Совјетске трупе су у Другом светском рату, напредујући ка Берлину, избиле на реку Одру у Пољској.
1968 - Морнарица Северне Кореје је у територијалним водама заробила амерички шпијунски брод "Пуебло". Посада брода пуштена је на слободу у децембру.

1989 - Умро је шпански надреалистички сликар Салвадор Дали, један од највећих уметника 20. века. Радио је и као костимограф и сценограф у филмовима шпанског режисера Луиса Буњуела (Лоуис Бонуел) "Андалужански пас" и "Златно доба". Сахрањен је у крипти испод стаклене куполе у Далијевом музеју у месту Фигуерас у Каталонији.

1997 - Београдски студенти су ватрометом, пиштаљкама и трубама обележили стоти сат непрекидног стајања пред полицијским кордоном у Коларчевој улици у центру Београда. Полиција је од 24. децембра почела да спречава студентске и грађанске антирежимске демонстрације које су почеле 20. новембра због фалсификовања резултата на локалним изборима у Србији.

2000 - Више од милион демонстраната прошло је кроз центар Мадрида протестујћи због ескалације насиља баскијске сепаратистичке групе ЕТА у чијим је насилничким акцијама током 32 године убијено око 800 људи.

2002 - У Паризу је умро један од најпознатијих француских и светских социолога Пјер Бурдије (Пиерре Боурдиеу), покретач правца критичке социологије новог доба, жестоки критичар неолиберализма и глобализације. Његова књига "Мизерија света" (1993) доживела је комерцијални успех као ниједно друго дело из области социологије.

2002 - У пакистанском главном граду Карачију киднапован је, а потом и убијен, дописник америчког "Вол стрит журнала" Даниел Перл, који је истраживао на тему исламских милитантних група у тој земљи.

2003 - У Боливији су угледни бизнисмени упутили апел влади да одмах прогласи ванредно стање и тиме оконча протесте широм земље, који су довели до гушења економије и губитка људских живота. Осам особа је погинуло током демонстрација стотине хиљада људи који су су данима блокирали аутопутеве захатевајући смањење сиромаштва.

2003 - У Италији је умро Дјовани Ањели (Гиованни Агнелли), који се на челу познате ауто-компаније Фиат налазио око 30 година и успео да ту породичну ауто кућу коју је 1899. године основао његов деда, претвори у велики индустријски конгломерат.

2005 - Умро је Џони Карсон (Јохннy Царсон), амерички комичар који је близу 30 година водио најпопуларнију телевизијску емисију "Вечерашњи шоу".

2006 - У железничкој несрећи на прузи Бијело Поље - Бар, код места Биоче, у близини Подгорице, погинуло је 45, а више од 200 путника је повређено.

2007 - Умро је академик Никола Милошевић, филозоф, публициста, књижевник и књижевни критичар, професор Филолошког факултета у Београду, лидер Српске либералне странке и посланик на изборној листи Демократске странке Србије.

2008 - Умро Зоран Предић, новинар и ТВ критичар, уредник "Радио ТВ ревије", директор телевизијских станица YУ ИНФО, Политика, Студио Б и Елмаг.

2012 - Француски Сенат усвојио је закон према коме порицање да је Отоманска Турска починила геноцид над Јерменима представља кривично дело. Турски премијер Таип Ердоган је оштро протестовао због усвајања тог како наводи "дискриминаторског и расистичког" закона.

2015 - Умро Абдулах (Абдуллах) бин Абдулазиз ал-Сауд, саудијски краљ сматран за реформатора, дозвољавао благе критике његове владе и сматрао да би женама требало бити дозвољено да раде. Краљ Саудијске Арабије од августа 2005., а земљу је водио од 1996. након што је његов полубрат, краљ Фахд, доживио мождани удар.

2016 – Репрезентација Србије је освојила трећу узастопну титулу Европског првенства у ватерполу. Финалну утакмицу Србија : Црна Гора посматрало је преко 18.000 људи, што је рекорд у историји тог спорта.

2019 - Летоније је добила нову владу коју води Кристјанис Каринс чиме је окончана политичка блокада која траје од октобра претходне године када су одржани парламентарни избори у овој земљи на којима ниједна странка није освојила већину.

(Б92)