Млијеко са жалфијом против кашља :: Semberija INFO ::

 

Млијеко са жалфијом против кашља


Кашаљ је грчевита контракција мишића, којим се организам ослобађа од слузи, нагомилане у бронхијама и која може бити инфективна. Дакле, кашаљ – је помоћник којем је неопходно пружити подршку. Рјешење овог проблема је у лијечењу жалфијом.
 
Зашто жалфија помаже ослобађању од кашља?
Висока ефикасност биљке објашњава се садржајем вриједних етеричних уља у њеним листовима, која посједују антибактеријска и антиифламаторно дејство. Такође, у њиховом саставу је много фосфорне киселине, витамина Ц, Б1, П, танина. Народна медицина препоручује да се код сувог кашља узима одвар жалфије у млијеку.
Сматра се да такав напитак омекшава сув, напоран кашаљ, раствара слуз, стимулишући избацивање слузи и олакшава искашљавање. Посједује антисептичко антиифламанторно дејство, доприноси бржем опоравку.
 
Рецепт:
Неопходно је у шерпицу насути 250 мл млијека, додати једну супену кашику жалфије, након чега, на тихој ватри, довести до кључања.
Чим млијеко прокључа, одмах га склоните са шпорета. У овај одвар додајемо кафену кашичицу маслаца, поклапамо и остављамо да одстоји 15-ак минута.
Након тога, одвар треба проциједити и додати у њега кафену кашичицу меда и 1/3 кафене кашичице куркуме (за дјецу – 1/4 кашичице), и све промијешати.
 
Овај одвар треба попити цијели, пола сата прије спавања. Мирна ноћ без напорног кашља је загарантована.
Можете га припремати неколико дана, док не осјетите олакшање и лако искашљавање слузи из бронхија.
Рецепт могу користити како дјеца, тако и одрасли.
Али, упркос чињеници да је овај рецепт веома дјелотворан код проблема са кашљем и сами љекари одавно сугеришу да жалфија посједује одличан искашљавајући ефекат, треба се придржавати одређених љекарских препорука.
 
На примјер, овај напитак може зауставити лактацију, зато се дојиљама не препоручује. Такође, опрез и особама које су склоне болестима бубрега и хипотензији.


​Агенције