Чај од маслачка :: Semberija INFO ::

 

Чај од маслачка


Foto: Ilustracija
Маслачак је једна од широко распрострањениих биљака, која је свима препознатљива по жутим цвјетовима, расте као коров и води поријекло са подручја западне Европе. Сматра се да су за љековитост маслачка знали многи древни народи, а првенствено старосједелачко становништво Америке, иако постоје индиције и да се напитак прављен од ове биљке користио у арапској медицини.
 
Хијеронимус Бок је заслужан за то што данас многи знају за љековитост маслачка, узевши у обзир да је он званично ову биљку први описао и указао на њену љековитост.
 
Емулзија бјеланчевина и смоле, заправо је млијечни сок који се налази у читавој биљци, а такође маслачак је богат и витаминима А, Б, Ц, Д и витамином К. У њему има и минералних соли магнезијума и калцијума, затим силицијума, калијума и гвожђа, као и гермакранолида, односно горких састојака, те полисахарида и инулина, сапонина и других хранљивих материја.
 
Поред тога што се у употреби налази чај од маслачка и то од коријена и од листа биљке, од свјеже убраних листова може се припремати и врло укусна салата, али је важно да листови маслачка буду убрани у периоду прије цвјетања.
 
Чај од маслачка користи због својих диуретичких својстава, а самим тим што захваљујући хранљивим састојцима утиче на стимулацију излучивања течности из организма, он у исто вријеме има позитиван утицај и на растварање мокраћног пијеска, што значи да конзумирањем чаја од ове биљке може бити спријечена појава стварања камена у бубрегу. Примијећено је и да подстиче лучење жучи, односно да у великој мјери олакшава рад жучне кесе.
 
С обзиром на то да подстиче варење, он посредно има позитиван утицај и на снижавање нивоа урее и холестерола у крви. Уз све то помаже код избацивања гасова и смањује надутост.
 
Према резултатима појединих истраживања, може да има позитиван утицај и на ниво шећера у крви, узевши у обзир да стимулише рад панкреаса. Такође, може ублажити проблеме који су везани за кожу, односно може смањити акне, бубуљице и екцеме, те различите кожне инфекције, а сматра се и одличним природним средством за прочишћавање крви. Захваљујући присуству полисахарида и инулина, односно горких састојака, помаже успостављању равнотеже цријевне флоре. Присуство полифенола чини да има антиоксидативна својства, а постоје индиције да може имати утицај и на тумор дојке, јетре и простате, будући да се сматра да уништава ћелије захваћене раком, док у исто вријеме нема негативан ефекат на здраве ћелије. У овој биљци налазе се, поред осталог и витамин Ц, инулин и калијум, затим гвожђе и етерична уља, али и многи други састојци који имају позитиван ефекат на рад јетре. Сматра се да коријен маслачка побољшава варење и да га треба користити за јетру, односно за њено чишћење од нагомиланих токсина. Препоручује се да се уз коријен маслачка за јетру користе и цвијет и листови. Потребно је помијешати по једну кашичицу уситњеног коријена маслачка, затим осушених листова и цвјетова, те прелити са пола литре прокључале воде и поклопити. Чај би требало да стоји између 15 и 20 минута, послије чега је потребно проциједити га и пити у количини од три шољице на дневном нивоу и то непосредно прије оброка. Занимљиво је поменути да постоје индиције да чај припремљен од коријена маслачка уништава раком захваћене ћелије, али истовремено не уништава здраве ћелије. Када се припрема чај од коријена маслачка против рака, он се постепено загријева, односно налива хладном водом.
 
Са 200 мл хладне воде би требало прелити једну кашичицу чаја и тек онда ставити на ринглу да проври, послије чега је потребно чај кувати још пет минута, а затим га склонити са рингле и оставити поклопљеног да одстоји 10 минута. Тако припремљен чај од коријена маслачка против рака би требало пити непосредно прије оброка три пута у току дана, а сваки пут је потребно припремити га свјежег.