КУЛТНИ КЛАСИК КО ТО ТАМО ПЕВА ПОНОВО НА ПРЕСТИЖНОМ ФЕСТИВАЛУ :: Semberija INFO ::

 

КУЛТНИ КЛАСИК КО ТО ТАМО ПЕВА ПОНОВО НА ПРЕСТИЖНОМ ФЕСТИВАЛУ


Филм ,,Ко то тамо пева“ редитеља Слободана Шијана и сценаристе Душана Ковачевића биће приказан у званичном програму ,,Кан класик“ у оквиру 73. Канског филмског фестивала.

 Свјетска премијера дигитално рестаурисане верзије ремек дјела, проглашеног за најбољи српски и најбољи југословенски филм, 40 година након премијере на најпрестижнијем свјетском филмском фестивалу, на ком је освојио награду публике, сада је на реномираном програму који ће се, због пандемије корона вируса, одржати у оквиру Лимијер фестивала у Лиону у октобру и Ренцонтрес Цинематограпхиqуес де Цаннес у новембру 2020. године.

 
"Кан класик" представља ретроспективу најзначајнијих остварења из историје Канског филмског фестивала. На овогодишњем издању биће приказано 25 играних и седам документарних филмова, међу којима су, поред ,,Ко то тамо пева“, и филмови ,,Расположени за љубав“ редитеља Вонг Кар-Ваија, ,,Улица“  Федерика Фелинија, ,,Акатоне“ редитеља Пјера Паола Пазолинија, ,,Припремите марамице“редитеља Бертрана Блијеа и други.
Комична, питорескна сага ,,Ко то тамо пева“  почиње у пустари и забити, из које петог априла 1941. године, дан уочи њемачког напада на Југославију, дотрајалим аутобусом фирме "Крстић и син", за Београд креће група људи.
Стари, "растурени" аутобус са својим необичним и "заврнутим" путницима комична је слика једне епохе у распадању, краја једног свијета који ће нестати у експлозији и пламену.

У вишеструко награђиваној сатиричној комедији редитеља Слободана Шијана, запажене улоге остварили су доајени југословенског глумишта Павле Вуисић, Александар Берчек, Данило Бата Стојковић, Мића Томић, Драган Николић, Неда Арнерић, Славко Штимац, Ташко Начић и Борислав Стјепановић.


 
"Вест ме је обрадовала. Лепо је кад се најзначајнији филмски фестивал на свету сети вашег филма после четрдесет година. То значи да ће га видети већи број правих љубитеља филма у свету и да филм постаје део једне престижне колекције канских открића коју ће и млађи гледаоци желети да упознају", истакао је редитељ филма Слободан Шијан.

"Крунисање култног класика још јединим признањем, деценијама касније, од изузетног је значаја за српску кинематографију. Препознавање вредности трајног дела и поновни тријумф аутентичности дају изузетан подстицај домаћем филмском стваралаштву. Центар Филм се већ деценијама бави очувањем културне баштине, промовисањем и репрезентовањем уметничких достигнућа која чине национално и светско културно богатство", изјавила је овим поводом Јадранка Блануша Вучковић, директорка Центар Филма.

Филм ,,Ко то тамо пева“  дигитално је рестауриран у одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке у оквиру пројекта ''ВИП Кинотека'' који од 2017. спроводе Југословенска кинотека и Вип мобиле.

Иначе, ,,Ко то тамо пева“ није први српски филм у програму ,,Кан класик“.
,,Скупљачи перја“ Александра Саше Петровића приказани су у официјелној селекцији ,,Кан класик“ у мају 2017. године, пола вијека након премијере и освајања Велике награде жирија у Кану.

Семберија инфо