ПИСАЊЕ РУКОМ - БРЖЕ УЧЕЊЕ И БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ :: Semberija INFO ::

 

ПИСАЊЕ РУКОМ - БРЖЕ УЧЕЊЕ И БОЉЕ ПАМЋЕЊЕ


Писање руком активира дијелове мозга који нам помажу да учимо брже и боље. Коришћењем тастатуре штедимо драгоцјено вријеме, али писање руком има мноштво предности.

 Научници су утврдили да дјеца која знају да пишу руком раније науче да читају, као и да су боља у памћењу примљених информација и стварању нових идеја.

-Док пишемо, аутоматски се активира јединствени неуронски круг. То је срж препознавања начина изражавања у свијету писане речи, својеврсно препознавање менталне стимулације која се одвија у вашем мозгу”, кажу  психолози са Француског колеџа у Паризу.

Истраживање, проведено на Универзитету у Индијани у Сједињеним Америчким Државама, указује на то да се у мозгу дјеце при писању руком активирају три подручја – лијеви фузиформни гирус, инфериорни фронтални гирус и задњи паријетални кортекс.

Код дјеце која су куцала или само пратила слова, није било активирања ових подручја.

Стручњаци, који су учествовали у истраживању, кажу да иза тога стоји кофузија укључена у слободно обликовање начина на који ћемо писати руком. Када пишемо руком морамо планирати и извршити акцију како бисмо на крају извели конкретан резултат у облику слова и ријечи.

-То је једна од првих демонстрација мозга која се мијења под утицајем вјежбања”, објашњавају стручњаци.

Остала истраживња, која су упоређивала перформансе дјеце која су своје саставе писала руком и оне која су куцала на тастатури, показала су да дјеца која пишу руком производе више ријечи и оригиналних идеја, него она која користе тастатуру. Не изненађује да су истраживачи открили и да су дјеца са бољим рукописом, такође, показала изузетну активност у радној меморији.

Ако мислите да то важи само за дјецу, варате се!

Писање биљешки руком може вам помоћи у бржем и бољем учењу – испробајте то сљедећи пут када будете имали испит или када будете правили неку презентацију. Истраживања указују да је то због чињенице да се информације прије записивања морају обрадити и преобликовати.

-У данашње вријеме људи брже куцају него што пишу, али људи који куцају нагињу ка томе да само дословно пренесу садржај који су чули”, кажу на Универзитету у Принстону.

Пишите руком што чешће, сада знате зашто.