ДОКТОРКА ИЗ ПЕКАРЕ КОНАЧНО ДОБИЛА ПОСАО У СТРУЦИ :: Semberija INFO ::

 

ДОКТОРКА ИЗ ПЕКАРЕ КОНАЧНО ДОБИЛА ПОСАО У СТРУЦИ


Foto: N.Kočović/RAS Srbija
Сјеничанка Јасмина Тахировић, коју је Србија упознала као љекарку која је радила у пекари, а гдје је једном приликом и обила и отказ, коначно је послије девет година безуспешних конкурисања добила посао у струци.

Док је неуспјешно тражила посао за који се школовала, Јасмина се удала и добила дијете, а коначно је почетком септембра стигао и позив који је чекала од 2010. године.

– Сазнала сам да сам примљена на мјесто љекара у сјеничком Дому здравља. Уговор је на годину дана и радићу као замјена за колегиницу која је отишла на дуже боловање. Задовољна сам и срећна и надам се да ћу остати да радим и послије тога – кратко је рекла Јасмина.

О Јасмини се писало прије четири године, док је радила као продавачица у локалној пекари, а тај посао обављала је, како је тада рекла, јер јој је био неопходан новац како би издржавала старе и болесне родитеље.

Редовно је одбијана на конкрусима здравствених установа, усљед чега је једно вријеме радила и у фабрици текстила.

– Више и не знам број конкурса Дома здравља у Сјеници и новопазарске болнице на које сам се пријављивала. Посао су добијали и они који су послије мене завршили медицину, али ја никако да дођем на ред – говорила је тада Јасмина.

Зашто је то тако, Тахировићева, која је Медицински факултет у Београду завршила у року 2010. године, не зна.
 
– Прије мог запослења, живјели смо од очеве пензије од 13.000 динара, док мајка нема никаквих примања. Иако је Сјеница мало мјесто, ријетко ко зна да је особа која им свакодневно продаје хљеб и разна пецива љекарка – додала је тада она.

Отказ због “превелике пажње медија”

Али ни са послом у пекари није имала много среће. Како је Блиц писао 2015. године, Јасмина је ту добила отказ, јер је, како је тада испричала, “власнику сметала превелика пажње медија”.

Она је тада објаснила да је савјесно обављала свој посао и да власник није имао никаквог повода да је отпусти.
Власник пекаре М. Ћ. негирао је наводе да је Јасмини уручио отказ због писања медија, већ је то урадио ”због тога што је она била примљена на одређено вријеме”.

– Она је мијењала продавачицу која је отишла за Аустрију. Када се она вратила, Јасмину сам морао да отпустим – кратко је Блицу тада испричао власник пекар М. Ћ.

Међутим, Јасмина каже да јој је власник приликом запошљавања обећао да ће због великог обима посла остати да ради и када се врати та дјевојка из Аустрије и да то није разлог за њено отпуштање, већ то што није желио медије у близини своје пекаре.

Помогла муштерији у пекари

У ранијем разговору, Јасмина је испричала и за случај када је једној од муштерија позлило.

– Недавно је старијој госпођи, шећерном болеснику, позлило док је пазарила у пекари. Притрчала сам и помогла јој, а сви су били у чуду када сам им рекла да сам доктор. Сада када знају, деси се да ми затраже савјет или се пожале на здравствене тегобе које их муче. Немам стетоскоп и бијели мантил, али радо их посавјетујем – испричала је докторка.

(Блиц)