Климатске промјене могле би да доведу до застрашујуће нове пандемије :: Semberija INFO ::

 

Климатске промјене могле би да доведу до застрашујуће нове пандемије


Извор: Танјуг / Глас Српске

​ЛОНДОН - Вируси заробљени у арктичком пермафросту у Сибиру могли би да се реактивирају и изазову застрашујућу нову пандемију, упозорили су научници.

Пријетња од избијања пандемије коју би могли да изазову ти вируси повећана је због климатских промјена и загријавања планете, што би могло да доведе до ослобађања смртоносних микроба заробљених већ миленијумима у пермафросту, пише Гардијан.

Лист наводи да су истраживачи већ изоловали сојеве тзв. метузалемских микроба или зомби вируса, који су изазвали страх од глобалног ширења опаке болести из далеке прошлости. Научници су почели да планирају успостављање мреже за надзор Арктика, која би прецизно идентификовала ране случајеве болести изазване древним микроорганизмима.

-У овом тренутку, анализа пријетње од избијања пандемије фокусирана је на болести које би могле да се појаве у јужним регионима и затим да се шире ка сјеверу. Мало пажње је посвећено епидемији која би могла да се појави на далеком сјеверу, а затим да се шири ка југу, што је, увјерен сам, превид. На сјеверу постоје вируси који имају потенцијал да заразе људе и покрену нову епидемију -  сматра генетичар Жан-Мишел Клавери са Универзитета Екс-Марсеј.

Марион Купманс, вирусолог из Медицинског центра Еразмус у Ротердаму, каже да не знамо који вируси леже у пермафросту, али сматра да постоји реалан ризик да има неких вируса који би могли да се рактивирају и изазову пандемију.

-Морамо претпоставити да би се тако нешто могло догодити -  рекла је Купманс.