Магазин :: Semberija INFO ::

 

4 ствари повећавају шећер у крви - а нису храна


Foto: Pixabay
Извор: Политика / Магазин

Ниво шећера у крви одраз је различитих елемената. Повишен шећер може бити последица конзумирања великих количина прерађених угљених хидрата, али и лоших животних навика.

Храна није једини узрок високог шећера у крви, мада вам, када помислите на ниво глукозе у крви, вероватно прво помислите на то колико шећера једете.

Унос угљених хидрата, такође, игра значајну улогу у нивоу шећера у крви. Без обзира да ли се ради о воћу, житарицама или слаткишима, на крају се разграђују и метаболишу у глукозу. Конзумирање веће количине угљених хидрата, нарочито хране са додатком шећера и без влакана, преплављује крвоток глукозом и може узроковати драматичан пораст шећера у крви.

Међутим , то није једина ствар која утиче на ниво глукозе. Друге навике које немају никакве везе са тим шта или колико једете такође утичу на то како тело регулише шећер.

1 . Стрес
Кад смо под стресом, ослобађају се хормони адреналин и кортизол. У стресним ситуацијама, отпуштање ових хормона повећава будност и производњу енергије - што значи да ће шећер у крви скочити, али у овим краткорочним ситуацијама, тај енергетски скок је заправо пожељан. Морате бити будни и пуни енергије како бисте се носили са било којом стресном ситуацијом. А када се узрок стреса уклони, нивои ових хормона се враћају у стање мировања и све се поново уравнотежи.
Проблем настаје када стрес не нестаје.
Стрес због посла, финансијских брига, односа, родитељства и свакодневних непријатности, такође, покреће лучење ових хормона. Хронично високи нивои кортизола могу хронично повисити ниво шећера у крви.
Шта можете учинити по том питању? Покушајте да укључите научно поткрепљене начине који вам могу помоћи у управљању стресом у животу: медитацију, јогу, ароматерапију или прах ашваганде.

2 . Лош сан
Спавање утиче на шећер у крви на неколико начина. Недостатак сна може подстаћи пораст нивоа кортизола током дана, односно повећање глукозе, и спречити организам да снизи високе нивое шећера у крви.
Недовољно сна може пореметити хормоне глади и можете приметити да сте више гладни током дана и мање сити након јела.
Што учинити по овом питању? Оптимална количина сна за већину људи је између седам и девет сати спавања ноћу. Избегавајте гледање у екране сат или више пре спавања и смањите температуру у спаваћој соби.

3 . Недовољно физичке активности
Нередовно кретање је, такође, повезано са повећаним нивоом шећера у крви. Мишићима је потребна енергија за кретање током вежбања и они ће, ако могу, повући глукозу из крви као гориво. Истраживачи су 2022. открили да је ходање па чак и стајање у трајању од два до пет минута, у оквиру сат или два након јела, било довољно да оствари значајан утицај на ниво глукозе у крви. Интензивније вежбање има још већи учинак.
Како тоо можете променити? Немојте дуго седети, нарочито не одмах после јела. Прекините дан кратким шетњама по кући или суседству, а у недељну рутину свакако укључите дуже кардио вежбе и вежбе снаге.

4 . Време када једете
Није увек оно што једете кључно за ниво шећера у крви. Важно је и када једете. Тело има тенденцију да буде метаболички активније ујутру, што значи да је спремније за ефикасну разградњу хране, чишћење глукозе из крви и затим њено искоришћавање. Оброци касно увече, непосредно пре спавања, више су повезани са претераним и продуженим одговором на ниво глукозе у крви, него чак и једење истог оброка, само четири сата раније те вечери.
Шта можете да учините по том питању? Вечера је обично најобилнији оброк у дану за већину радног народа, па размислите о томе да је пребаците раније или да већину енергетског уноса ставите на доручак и ручак. А кад једете вечеру, нека она буде раније, а намирнице без много угљених хидрата.