Од минуса до "дебелог" плуса - како нагле температурне промјене утичу на здравље? :: Semberija INFO ::

 

Од минуса до "дебелог" плуса - како нагле температурне промјене утичу на здравље?


Извор: РТРС

Према најавама метеоролога сутра нас очекује температура до 20 степени Целзијуса док за викенд можемо очекивати температуру испод нуле и снијег.

Све ове промјене додатно утичу на здравствено стање хроничних болесника и људи који имају респираторне вирусне инфекције.

Управо, ових дана у амбуланте породичне медицине најчешће се јављају пацијенти који имају вирусну респираторну инфекцију.

Ради се о акутним вирусним инфекцијама које су уобичајене за ово годишње доба. Пацијенти се жале на упорни кашаљ који је дужи од 10 дана, секрет из носа и температуру.

У исто вријеме имамо забиљежене вирусе грипа, ковида и великог кашља. До сада је је у Републици Српској пријављено 57 особа обољелих од великог кашља, а највећи број је у узрасној групи од шест до 19 година иако се може појавити у било којој доби.

И педијатрисјке амбуланте забиљежиле су повећан број пацијената.

Све наведене вирусне инфекције имају сличне симптоме попут температуре, кашља, секреције из носа и уколико трају дуже од пет дана, вријеме је да посјетите љекара.

- Вирусне инфекције не захтијевају лијечење антибиотицима. Потребно је узети средство против температуре, кашља, супплементе и доста течности - изјавио је специјалиста породичне медицине доктор Младен Шукало.

Додатно на здарвље утиче и велика температурна осцилација ваздуха која нас очекује већ сутра и у наредним данима.

Децембар прошле године био је до сада најтоплији и ове промјене настају у складу су са климатским промјенама.

- Сутра нас очекује југо који ће донијети високе температуре, а већ за викенд можемо очекивати нову промјену и нагли пад температуре која нас очекује у петак, суботу и недјељу - рекла је дипломирани метеоролог Анђела Вучићевић.

Нестабилно и промјенљиво вријеме очекује нас до краја јануара.

Температурне осцилације могу довести до бројних компликација и љекари савјетују да би требало ојачати имуни систем уносом витамина и течности, како би што боље организам припремили за температурне осцилације.