БИЛО ЈЕ ТО 1981, АЛИ ЈОШ СЕ ПАМТИ И НАВЕЛИКО ПРЕПРИЧАВА! :: Semberija INFO ::

 

БИЛО ЈЕ ТО 1981, АЛИ ЈОШ СЕ ПАМТИ И НАВЕЛИКО ПРЕПРИЧАВА!


Шок кад је Милева послала свог Радојка да пријави дете код матичара

Извор: Индекс / Курир


Матичарка из Велике Плане тада је у књиге уписала и Ринга (Битлси), а најновија мода била су и по два презимена! Али, баба из Смедерева (п)остала је хит у том крају због избора имена за унуку.

БЕОГРАД - Крајем 2021. године објављен је списак најпопуларнијих дечјих имена, међу којима су број један били: Мија и Реља. Када су девојчице у питању, списак имена која се родитељима највише свиђају су Ема, Мила, Ела, Лара, Лина, Софија, Хана, Ана, Леа и Наталија.

А што се тиче дечака, листа изгледа овако - Матео, Ноа, Емил, Леон, Тео, Матија, Филип, Никола, Данијел и Лука.

Данас се сећамо давне 1981. године и каква су имена деца добијала у Југославији. Текст објављен у часопису Нада, 1981. године пренео је хрватски "Индеx".

"Април 1981: Све чешће по нашим улицама, парковима, школама, ресторанима чујемо имена као што су Жаклина, Изабел, Белинда, Томас, Рафаел, Мишел - страна имена наше деце. Ко су њихови родитељи и какви су их разлози натерали да их тако назову? Најчешћи одговори су да је то сада модерно, а најновија мода је, уз страно име и по два презимена!



Мајка Милева, отац Радојко и деца - кћи Катрин и син Мишел

Мајка Милева, отац Радојко и деца - кћи Катрин и син Мишел, извините, и наравно, сви с једним "веома ретким и необичним" презименом које се завршава с "ић!" Зашто, чему чуђење? Шта је ту необично?

Лепо људи објашњавају да им се деца зову Катрин и Михаел, а ви им не верујете.

Зар до сад нисте чули за таква имена? Свакако да јесте, међутим, некако вам све то није баш најјасније. Пребирате коцкице по глави, али никако да их сложите.

Откуд у селу у пожаревачком крају оваква имена?

Ево објашњења: Милева и Радојко су били у Француској на привременом раду, тамо су изродили децу, и ред је да деца имају француска имена. То лепше и отменије звучи него, на пример, да су им дали имена Катица и Михајло.

Имена с којима се последњих година све чешће сусрећемо, натерају човека на размишљање. Зашто поред толиких лепих наших имена Јелена, Мојца, Марко, Вук, Биљана, Стеван, Јожица, Марија... децу називају Жаклином, Валентином, Кларом, Улом, Хансом - Јовановић или Петровић... Шта родитеље наводи на то?

Оваква имена код нас јављају се последњих десетак и више година, у ствари, од времена масовнијег одласка наших људи на привремени рад у иностранство.

Како већина њих потиче из средине с нижим образовањем то неке психологе наводи на закључак да људи скромнијих интелектуалних могућности чешће деци дају оваква имена, мислећи да ће се тиме "попети на степеницу више".

"У нашој Општини има пуно "гастарбајтера", који деци дају француско, немачко или неко нордијско име, зависно од земље у којој раде", рекла нам је - Негица Јанчић, заменик матичара у СО Велика Плана.

"Међутим, има пуно младих родитеља који живе овде, а деци ипак дају страна имена. Недавно сам баш у матичне књиге рођених уписала дечаке који се зову Карло и Ринго." Отац малог Ринга био је својевремено страсни обожавалац Битлса, посебно бубњара, па је свом сину дао његово име.

Није редак случај да дете добије име по неком глумцу, певачу, спортисти, па и политичару, или, једноставно, по особи популарној у такозваном "џет сет" друштву.

Психолози то називају поистовећивање с омиљеним јунаком и сматрају нормалним такве појаве. Ако неко неког толико воли, онда ће му посебно задовољство представљати да његово дете носи исто име без обзира на то што ће одударати од презимена и средине у којој живи.

Занимљива је прича о једној 70-годишњој старици из села у околини Смедерева.

Читавог живота трезвена и реална жена, старица се, кад је добила праунуку, залагала да девојчици дају име Жаклина. Било је то време кад име Џеклин Кенеди Оназис није силазило с новинских страница и ТВ екрана. Бака је била одушевљена овом женом и желела је да се и њена праунука тако зове.

На њену велику жалост, девојчица је добила име Олгица.

Не мање разочарање доживео је и један млади отац, страствени љубитељ ауто+-трка и релија, кад су му матичари објаснили да сину не може да да име бразилског возача Фитипалдија, да је то презиме, и да то као име никако не могу да упишу у књигу рођених.

Догађаји и имена

Тренутне ситуације и догађаји у свету и код нас, такође утичу на избор имена за дете. У време кад је у свемир полетела прва жена астронаут, Валентина Терјешкова, девојчице рођене тих дана, масовно су називане Валентина.

Људи су у својим поступцима заиста непредвидиви и често врло оригинални. На ту помисао наводи и догађај који се збио пре две године, кад је у посети нашој земљи био Хуа Куо Фенг, тадашњи лидер НР Кине.

Једном нашем земљаку, Рому, баш тих дана родило се 11. дете и то син. И знате како га је назвао - наравно, именом кинеског председника! Кад су га питали за објашњење, логично је одговорио:

"Хуа Куо Фенг је председник најмногољудније земље на свету, а ја желим да имам још деце и мислим да ћу их имати највише у Југославији, па зашто да се једно од њих не зове овако?"

Што све људи нису у стању да учине да би себи приуштили задовољство, или били оригинални по сваку цену? Хоће ли се детету касније, кад одрасте, свиђати што се тако зове, родитеље није брига, као што их се не тиче ни што околина мисли о томе.

Ако су "лудо заљубљени" у Шпанију, детету ће дати име Кармен, Рафаел, Родриго, а ако чезну за Грчком онда ће се кћи сигурно назвати Афродита. Таква имена све чешће се чују на улици, у школи и обданишту. Но, најновији "ноблес" је имати два имена, па и два презимена!

Не два презимена као у ситуацији кад се жена удаје и узима и мужевљево презиме, већ се два презимена дају тек рођеном детету. Додуше, то није никаква новина, јер су се још почетком овог века давала по два имена и ван наших крајева у којима је то био древни обичај.

Листајући "књиге староставне" у београдској општини Врачар, матичар Зорица Стојковић рекла нам је да је и тада било комбиновања домаћег и страног имена, нарочито код деце рођене у иностранству. Тако се једна бакица рођена 1898. године звала Марија Елизабет Изабел, с презименом које се завршава с "ић."

Друга је такође имала три имена - Јелена Марија Илона, па Марија Магдалена Роза, Ирма Ана, Цхарлес Андре...

Тога има и данас. Дечак рођен у Берлину пре десетак година зове се Урош Елиас, девојчица рођена у Прагу има чак четири имена Ема Олга Ана Марија, док се дечак чији је отац Југословен, а мајка Немица, зове Владимир Валтер Ђорђе.

Међутим, и деца рођена код нас, чији су родитељи наши земљаци, добијају по два имена. У једној босанској породици кћи се зове Ана Марија, а синови Жан Клод и Марко Антоније. Презиме је, наравно кратко и лепо и завршава се, такођер, с "ић."

Александар или Алеxандар?

"Готово свако друго мушко име данас је Александар", рекла је тада Зорица Стојковић. "Родитељи захтевају да се име пише са "x", а не са "кс". Додуше, сва страна имена уписујемо у оригиналу, али Александар је и наше име, па је нормално да га пишемо онако како га изговарамо.

Често имамо мука око тога да људе уверимо да су, на пример, Саша и Маја, надимци, а не имена. Међутим, то се код нас удомаћило као име и сада га у матичне књиге рођених уписујемо као име.

Оно што је још занимљиво, то је да се све чешће сусрећемо с тим да се деци не дају само два имена, већ и два презимена - и очево и мајчино, нарочито ако су бракови мешовити тј. ако је неко од родитеља странац. Тако се може догодити да упознамо дечака по имену Жан Пјер Петар Симић-Дима.

Како ће се дете звати не одлучују више само кумови, као што је било раније, па чак ни сами родитељи. Све више на то утичу разне прилике и догађаји у свету, популарни јунаци из области филма, музике, спорта, затим место и земља где је дете рођено.

И зато, ако се у вашем граду буде давао позоришни комад "Покондирена тиква", Јована Стерије Поповића, немојте пропустити прилику да га погледате. Актуелан је, иако је писан пре 100 година.

Можда ћемо тада закључити да се малограђански менталитет и помодарство не искорењују ни лако, ни брзо."