Ова четири кућна уређаја су гутачи струје :: Semberija INFO ::

 

Ова четири кућна уређаја су гутачи струје


  Илустрација: Независне новине

Због великог раста цијена енергената, поједине европске земље почеле су да дијеле савјете становништву како да најбоље уштеде.

Ово су ствари на које треба обратити пажњу.

Четири уређаја су робусни „гутачи“ електричне енергије у домаћинствима – машине за прање (и сушење) веша, прање суђа, фрижидери и телевизори. Барем три од та четири уређаја поседује скоро свако домаћинство.

Машине за прање суђа

Умјесто прања посуђа на руке, препоручује се коришћење машине за прање посуђа јер се тиме штеди и електрична енергија и вода. Такође се препоручује коришћење кратког програма прања с ниским температурама.

Што је капацитет машине за суђе већи, то је већа и потрошња електричне енергије и воде. Стога је савјет да се прије куповине машине узме у обзир колике су потребе домаћинства за прањем. Савјет је и да се пре почетка прања простор машине добро попуни, а посуђе у њу сложи тако да се максимално искористи простор, преноси Блиц.

Машине за прање и сушење веша

Будући да средства за прање веша и омекшивачи загађују околину, стручњаци препоручују њихову умјерену употребу. И код машине за веш препоручује се прање на нижим температурама, јер је тада потрошња енергије знатно мања. Бубањ не треба натрпавати до врха, али ни прати “пола бубња”. Стручњаци кажу да је машина пуна кад вам стане шака у бубањ без притискања одјеће. И у овом случају вриједи правило: што је већи капацитет машине, већа је потрошња енергије и воде.

Комбиновани уређаји – за прање и сушење веша у једном мање су ефикасни од појединачних.

Телевизори

Код телевизора важи правило “величина је битна” јер већи екран значи и већу потрошњу енергије. Најбоље искуство гледања добићете када екран заузима приближно 40 одсто  вашег видног поља. Стога је савјет да величина екрана телевизора буде прилагођена величини просторије. Такође, стручњаци саветују да се телевизор не држи укључен када у просторији нема никога.Код куповине телевизора ваљало би дати предност онима вишег енергетског разреда. Важна је и напомена да уређаји попут телевизора или рачунара троше струју и када су у стендбај начину рада па их је најбоље сасвим искључити из струје када се не користе.

Фрижидери

Велики “гутачи” енергије у домаћинствима су и фрижидери. Но, будући да се без њих не може, савјет је да се, ради ефикасног трошења енергије, у њима одржава равномерна температура од 5 степени Целзијуса. Фрижидер би требало поставити што даље од извора топлоте, шпорета и рерни, али и даље од сунчевих зрака.

Такође, фрижидер би требало да буде одмакнут од зида како би се омогућило струјање ваздуха око његовог задњег дијела. У фрижидер не би требало стављати топле намирнице нити га претрпавати. Препорука је да се фрижидер што мање отвара и што краће држи отворен. Важно је редовно га чистити и водити рачуна да унутрашњост буде сува, преноси Пословни дневник.