Појачано опадање косе у јесен :: Semberija INFO ::

 

Појачано опадање косе у јесен



Смјена годишњих доба доноси и опадање косе у јесен. Опадање косе у јесен је сасвим нормална и природна појава. Баш као што лишће напушта своје гране до новог прољећа, исто то може да се деси и са вашом косом.

Ово стање је обично привремено и не траје дуго. Зато без бриге. Љето и стално излагање топлоти и сунцу утичу на појачано опадање косе у јесен. Хлор из базена, слана вода на мору и штетни УВ зраци могу допринијети да ваша коса постане крхка и ломљива, а самим тим склона појачаном опадању косе када се вријеме промијени и дођу хладнији дани. 

Оно што је најважније када примијетите да вам на јесен коса опада више него обично јесте да прво искључите медицинске разлоге опадања косе. Провјерите да није у питању хормонски дисбаланс или неправилан рад штитне жлијезде. Када се увјерите да је ваше опадање косе условљено сезонским промјенама вријеме је да пређете на рјешавање проблема. 

Како да спријечите опадање косе? 

Ово зна да буде, заиста, фрустрирајуће. Запамтите ово је само природан процес и сигурно нећете остати без свих длака на глави. Ваша коса је једноставно „поклекла“ послије свих изазова које јој је љето донијело. Када узмемо у обзир да смо своју косу често излагале сунцу, у већини случајева без одговарајуће заштите. Да смо је често излагале уређајима за стилизовање и врућем ваздуху на којем раде ови уређај или је често везивале у реп, сасвим је реално очекивати опадање косе када се вријеме промијени и наступе хладнији дани. Љети треба да поведете мало више рачуна о заштити своје косе. Носите шешире лети, користите балзаме са УВ заштитом, смањите употребу уређаја за стилизовање косе и храните вашу косу током љета. На овај начин знатно ћете умањити ломљење косе, испуцале крајеве и на крају опадање косе у јесен. 

Осим временских прилика, ту је и исхрана, те прелазак с лаганије љетне прехране на нешто калоријски снажнији и маснији мени. Свакако највећи фактор ризика опадања косе је управо генетски, а за све остале факторе постоји и рјешење.

Уз исхрану руку под руку иде и вјежбање, ослобађање од стреса и сан.