Догодило се на данашњи дан – 19. новембар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан – 19. новембар


Извор: Едукација

1600. године – Рођен је енглески краљ Чарлс I Стјуарт, чија је ауторитарна владавина (од 1625) изазвала грађански рат између ројалиста и парламентараца. Након победе војске Парламента под вођством Оливера Кромвела, краљ је осуђен на смрт и 1649. године погубљен.

1711. године – Рођен је Михаил Васиљевич Ломоносов, руски научник, песник и академик, енциклопедиста светског гласа. Аутор је прве руске граматике и оснивач Московског универзитета (1755).

1809. године – У бици код Окане 30.000 Наполеонових војника поразило је 50.000 Шпанаца, после чега је Француска освојила целу Андалузију изузев лучког града Кадиса.

1828. године – У 31. години од тифуса је умро аустријски композитор Франц Петер Шуберт, један од првих и најзначајнијих представника музичког романтизма. Његов богати опус (998 дела), настао у кратком стваралачком распону између 1810. и 1828. године, садржи готово све музичке врсте, међу којима су најпознатије соло песме (“Лепа млинарица”, “Зимско путовање”).

1885. године – У српско-бугарском рату, српска војска је тешко поражена у бици код Сливнице.

1888. године – Рођен је кубански велемајстор Хосе Раул Капабланка и Граупера, светски првак у шаху од 1921. до 1927. године, један од најбољих шахиста у свету.

1916. године – Српске и руске јединице су у Првом светском рату ослободиле Битољ од Бугара.

1917. године – Рођена Индира Ганди, трећи премијер Индије. 

1942. године – Совјетске трупе су у Другом светском рату извеле снажан контраудар у Стаљинграду и опколиле Шесту и Четврту оклопну немачку армију.

1944. године – Председништво АВНОЈ-а је, на својој првој седници у Београду, донело одлуку да се Јосипу Брозу Титу додели назив народног хероја, на предлог Антифашистичке скупштине народног ослобођења Србије. Други Орден народног хероја додељен је Јосипу Брозу 1972, а 1977. године додељен му је и трећи херојски знамен.

1946. године – У Паризу је отворена прва конференција УНЕСЦО-а.

1977. године – Председник Египта Анвар ел Садат допутовао је у мировну мисију у Израел, као први арапски лидер који је посетио ту земљу. Посета је изазвала оштре протесте Палестинаца.

1984. године – У Мексико Ситију је у експлозији гаса и пожару погинуло више од 550 људи, а повређено више од 4.200.

1988. године – У Београду на Ушћу одржан је највећи митинг у низу таквих скупова које је тадашњи председник Савеза комуниста Србије Слободан Милошевић организовао током године широм Србије. Скупу од око милион људи обратио се и Милошевић позивајући их на одбрану “српских националних интереса”, потпаљујући “фитиљ” који ће у наредом периоду довести земљу у стање хаоса.

1990. године – Лидери НАТО и Варшавског пакта потписали су споразум о конвенционалним снагама у Европи и о уништавању дела наоружања и објавили да је окончан хладни рат између два војна блока.

1994. године – Савет безбедности УН једногласно је усвојио резолуцију којом је одобрена употреба ваздушних снага НАТО-а на територији Крајине у Хрватској, у зонама под заштитом УН.

1995. године – Бомбаш самоубица улетео је камионом са експлозивом у египатску амбасаду у Исламабаду. У експлозији је погинуло 16, а рањено више од 60 људи.

1996. године – Окупљањем 35.000 људи у Нишу су почели протести због фалсификовања изборних резултата другог круга локалних избора у Србији, на којима је победила коалиција “Заједно”. Протести широм Србије, који су трајали три месеца, уз притисак међународне заједнице, присилили су председника Србије Слободана Милошевића да 11. фебруара 1997. године призна прву победу опозиције од укидања комунизма на простору бивше Југославије.

1996. године – Током првог, историјског сусрета папе Јована Павла ИИ и председника Кубе Фидела Кастра у Ватикану, поглавар римокатоличке цркве је прихватио позив да посети комунистичку Кубу.

1998. године – Сведочењем независног тужиоца Кенета Стара, који је оптужио председника САД Била Клинтона за кривоклетство и ометање правде, формално је започет поступак импичмента против шефа државе, трећи у америчкој историји.

2000. године – Хиљаде Шпанаца окупило се око гробнице генерала Франциска Франка у месту Вале де лос Каидос како би обележили 25-огодишњицу диктаторове смрти.

2003. године – Народни покрет “Отпор” познат по акцијама против бившег режима Слободана Милошевића прерастао је у политичку партију. Приступањем Демократској странци 8. септембра 2004. године “Отпор” је престао да постоји.

2003. године – У вијетнамску луку Хо Ши Мин (бивши Сајгон) након готово 30 година упловила је једна америчка фрегата.

2004. године – Председник Србије и Црне Горе (СЦГ) Светозар Маровић допутовао је у Париз у посету УНЕСКО-у. То је прва званична посета Београда тој организацији од Другог светског рата.

2007. године – Ухапшен је Кије Сампан, један од најближих сарадника озлоглашеног вође Црвених Кмера, Пола Пота. Сампан је пета особа из најужег круга око Пола Пота којој ће бити суђено за злочине током страховладе Црвених Кмера од 1975-1979. године, у којој је страдало између 1,4 и 1,7 милиона људи.

2009. године – Белгијски премијер Херман ван Ромпеј именован је за првог председника Европске уније.