Поларни медвједи у опасности због топљења леда на Арктику :: Semberija INFO ::

 

Поларни медвједи у опасности због топљења леда на Арктику


Foto: Ilustracija
Утицај климатских промјена на Арктику се све више осјећа, при чему температуре расту два до четири пута брже од глобалног просјека.

- То се зове поларно појачавање. Снијег и лед зраче много енергије, а када се лед и снијег топе површина постаје тамнија. Дакле, ова количина енергије учиниће тло и атмосферу топлијом - објашњава геофизичар са Универзитета Аљаске у Фербанксу Владимир Романовски за Глас Америке.

Региони Аљаске суочавају се са троструким изазовом климатских промјена -ерозијом обале, отапањем чвртстог леда на коме се налазе зграде и инфраструктура и, за неке, изазовом налијетања на предаторе, као што су поларни медведи који иду ка копну.
 
- Оптимална средина за поларне медвједе сада је и буквално нестала - каже Тод Етвуд, биолог за дивље животиње из Геолошког завода Сједињених Држава.
 
Он је проучавао поларне медведе посљедњих 12 година и каже да топљење леда отежава медведима лов на фоке.
 
Објашњава да то обично буде знак да медвједи или остану на леду у мору док он плута до дубљих вода или, за већи дио њих, да пливају до обале.
 
Поред високог ризика да се удаве у мору због дугог пливања, медвједи који покушају да се прилагоде животу на копну приморани су да траже нове изворе хране.
 
- Они долазе на обалу у области у којима живе људи, било да су у близини насеља, или у дијеловима гдје је индустрија нафте и гаса гдје људи долазе да раде - каже Етвуд и указује да то повећава могућност да се људи и поларни медвједи сретну и да дође до напада.
 
(Тањуг)