Колико би коштао један дан без интернета у свијету :: Semberija INFO ::

 

Колико би коштао један дан без интернета у свијету


Интернет је постао толико саставни дио нашег свакодневног живота да често и не размишљамо колико се на њега ослањамо.

Али ако би интернет глобално нестао макар на само један дан, економски утицај би био огроман. Такав прекид онлајн услуга би створио велике поремећаје у бројним секторима.

Према подацима које је изнио Атлас ВПН тим, дан без интернета у свијету коштао би 43 милијарде долара. Сједињене Америчке Државе и Кина заједно чине скоро половину суме, акумулирајући 21 милијарду долара, преноси портал "БизЛифе".

Подаци су засновани на алату "НетБлокс Кост оф Шатдаун Тул".

Он процјењује економски утицај прекида интернета и мобилних података или ограничења апликација користећи индикаторе Свјетске банке, ИТУ, Еуростата и пописа становништва САД.

Огромни губици за САД, Кину и Уједињено Краљевство

Сједињене Америчке Државе, једна од најповезанијих земаља у погледу кориштења интернета, суочиле би се са огромним губицима од око 11 милијарди долара за један дан без приступа интернету.

Прекид би довео до застоја многих економских активности у САД. И потрошња и пословање били би озбиљно поремећени.

Процјењује се да ће Кина изгубити скоро 10 милијарди долара, мада ова цифра може потцијенити стварну цијену. Са великим ослањањем Кине на производњу и извоз робе на глобалном нивоу, прекид интернета би значајно успорио прекограничну трговину.

Међутим, кинеска интернет цензура и економска ограничења отежавају тачну процјену њених потенцијалних губитака.

Уједињено Краљевство, са својим снажним секторима е-трговине и финансијских услуга, изгубило би око 3 милијарде долара.

Онлајн куповина покреће многе малопродаје у Великој Британији, док се њена значајна банкарска индустрија ослања на интернет конекцију како би ефикасно функционисала.

Економска штета за Уједињено Краљевство би била значајна.

Штета у Јапану и у Њемачкој

Предвиђа се да би Јапан претрпио штету од око 2,7 милијарди долара, с обзиром на виталну улогу коју напредне телекомуникације и интернет технологија играју у његовој економији.

Све би се зауставило, од паметних телефона до роботике, јапанске иновативне интернет технологије и услуге.
Њемачка - водећа светска производна индустрија чини окосницу њене економије, а Индустрија 4.0 покреће аутоматизацију и ефикасност.

Губитак интернета би озбиљно инхибирао њемачку производњу и пословне операције, што би потенцијално коштало 1,5 милијарди долара на основу њеног удјела у БДП-у и високог нивоа зависности од интернета у њеним индустријским секторима.

Најмањи губици

Океанска острва као што су Тувалу, Кирибати, Маршалска острва, Науру и Микронезија, имала би најмање губитке ако би се интернет угасио на један дан. Ове земље не би изгубиле више од 50 хиљада долара.

Често не цијенимо улогу коју интернет сада игра. Прекид би довео активности до застоја и нагласио колико наше економске функције зависе од стабилног приступа мрежи.

Приступ интернету треба да буде основно људско право и не би требало да га ограничавају владе или провајдери.
​ 
(Независне)