Римчева Невера срушила Гинисов рекорд у вожњи - уназад (ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

Римчева Невера срушила Гинисов рекорд у вожњи - уназад (ВИДЕО)


Foto: Rimac automobili
Невера, електртични хипераутомобил Мате Римац ушао је у Гинисову књигу рекорда, возећи - уназад.

Римчева Невера срушила је рекорд за најбржу вожњу уназад достигавши брзину од 275 километара на час. Резултат је сада званично потврђен и из Гинисове књиге рекорда.

Подухват је остварен 7. октобра на Аутомотиве Тестинг Папенбург у Њемачкој.

Невера је раније ове године оборила више од 20 рекорда убрзања и кочења у једном дану, као и на мјесто свог рекордног постизања највеће брзине од 412 км/х.

За разлику од аутомобила с унутрашњим сагоријевањем, или чак неких електричних аутомобила, погон Невере нема брзине – четири појединачна мотора иду или унатраг или напријед.

„Тијеком развоја нам је пало на памет да би Невера вјеројатно била најбржи аутомобил на свијету у вожњи уназад, али смо се томе само насмијали. Аеродинамика , хлађење и стабилност ипак нису били развијени за брзу вожњу уназад. Но , онда смо почели разговарати о томе како би било забавно покушати. Наше су симулације показале да бисмо могли постићи више од 200 км/х, али нисмо имали идеју колико би то било стабилно – било је то неистражено подручје", рекао је Матија Ренић, главни инжењер Нецере.

Горан Дрндак, тестни возач и човјек на овој мисији, рекао је да му је у самој вожњи дефинитивно требало неко вријеме за привикнути се.

"Окренути сте уназад и гледате крајолик како јури све брже и брже, осјећате како вам вуче врат према напријед – готово исти осјећај који бисте иначе имали при снажном кочењу. Пажљиво помичете волан, пазећи да не пореметите равнотежу, пазите на своју путању и кочење кроз ретровизор, цијело вријеме пазећи на брзину. Унаточ томе што је то готово потпуно супротно начину на који је аутомобил дизајниран и развијен, Невера је постигла још један рекорд”, истакао је он како је саопштено из компаније Римац аутомобили.



(Независне)