Како разликовати грип од прехладе? :: Semberija INFO ::

 

Како разликовати грип од прехладе?


Foto: Pixabay
Јесен и зима осим хладнијег времена са собом доносе и појаву прехладе и грипа.

Но, иако су у питању заразне респираторне болести, њих узрокују различити вируси, а у наставку можете прочитати који су симптоми грипа и прехладе, те како их разликовати и дјеловати у таквој ситуацији.

Шта је прехлада?

Прехлада је заразна болест горњег респираторног система, те је најчешћа од свих вирусних инфекција.
Узрок прехладе су вируси, и то више од стотину различитих, а најчешћи су риновируси. Иако се можете прехладити током цијеле године, ипак је то најчешће током јесени и зиме. Прехлада се шири веома брзо, а обично траје око седам дана, у случају да се не искомпликује бактеријском инфекцијом.

Симптоми прехладе

Први симптом прехладе је грлобоља, која траје око два дана, након чега слиједе кашаљ, секрет из носа и зачепљење носа, док се нешто рјеђе јављају умор, губитак апетита и бол у мишићима. Иако се код одраслих ријетко јавља и грозница, она је редовна појава код мале дјеце која се прехладе. Симптоми прехладе трају око седам дана, а потребно је водити рачуна јер сте првих неколико дана заразни и врло је могуће да ћете је пренијети и на друге људе, због чега се савјетује да останете код куће и одморите. Уколико се симптоми не смирују након тих неколико дана, могуће је да сте развили алергију или бактеријску инфекцију, те је потребно потражити помоћ љекара.

Како се лијечи прехлада?

Прехлада се не лијечи, јер још увијек не постоји вакцина које би спријечила њену појаву. Будући да је врло заразна, најбољи лијек је превенција, односно да избјегавате контакт са зараженим особама и водите рачуна о хигијени. То значи да често перете руке, избјегавате додиривати уста рукама, нос и очи те покријте уста и нос приликом кихања.

Шта је грип?

Ово је још једна болест горњег респираторног система, но период инкубације је краћи него што је то случај с прехладом, док су симптоми израженији. Подразумијевају грлобољу, суви кашаљ, зачепљен нос, општу слабост, губитак апетита, грозницу с врло високом температуром, главобољу те бол у мишићима и зглобовима. Симптоми трају око пет дана, но није неуобичајено да потрају и више од седам дана.

За разлику од прехладе, која може проћи без посљедица, грип се код одређених група људи, као што су мала дјеца, труднице, обољели од хроничних плућних болести, те старијих од 50 година, може развити у бронхитис или упалу плућа.

Грип се јавља сезонски, од јесени до прољећа, а узрокују га три вируса: А, Б и Ц, који се преносе кихањем, и то са заражене на здраву особу. Управо због различитих сојева вируса, савјет љекара је да се сваке године прими вакцина, које се састоји од ослабљених или умртвљених вируса грипа. Антигени у вакцини стимулишу имунолошки систем на производњу антитијела против тог соја, тако да га тијело препозна у раном стадијуму заразе, нападне га и уништи.

Како се лијечи грип?

Грип се, као и прехлада, најбоље лијечи превенцијом, те је потребно провјетравати просторије, избјегавати контакт са зараженим особама те често и темељно прати руке. Уз то, побрините се да сте одморни, једите пуно воћа и поврћа, вјежбајте и избјегавајте стрес. Уколико се ипак заразите, најбољи начин да преболите грип јесте се да одмарате и пијете пуно течности. Неки лијекови могу ублажити симптоме и спријечити евентуалну појаву упале плућа, но нужно их је узети врло рано, унутар 48 часова од тренутка заразе.

Ако мислите да можда имате прави грип, свакако треба да посјетите љекара, који вам може, по потреби, прописати лијекове за симптоме грипа.

Одмах потражите љекарску помоћ ако имате један или неколико сљедећих симптома:
*симптоме прехладе који трају дуже од неколико дана или се појачавају
*брзу појаву високе температуре (више од 39ºЦ)
*тешкоће при дисању

*необичне или врло озбиљне симптоме.

Како разликовати грип од прехладе?

Тешко је на прву разликовати да ли се ради о грипу или прехлади, будући да су им симптоми врло слични. Но прехлада врло ријетко прелази температуру од 38,5°Ц, што је сигуран показатељ грипа. Кад је ријеч о грипу, измјерена температура зна бити и много виша од поменуте, посебно код дјеце. У сваком случају, било да се ради о прехлади или грипу, свакако се добро одморите и конзумирајте пуно течности.

Често се грип мијеша са прехладом, но ево главних разлика између грипа и прехладе:

*грип почиње нагло, док се симптоми прехладе јављају полако,

*симптоми грипа су јачег интензитета и трају дуже од симптома прехладе (прехлада пролази за седам до 10 дана, а поједини симптоми грипа у неким случајевима могу трајати дуже),

*код прехладе најчешће изостаје повишена тјелесна температура, грозница и главобоља, који су типични симптоми грипа.

(Независне)