Студија: Чипс и сладолед стварају зависност као кокаин :: Semberija INFO ::

 

Студија: Чипс и сладолед стварају зависност као кокаин


Foto: Freepik
Извор: Глас Српске

Не можете да спустите кесу чипса? Наука каже да проблем није у вама, већ у нездравој храни. Експерти кажу да ултра обрађена храна, или УПФ, изазива зависност као никотин, кокаин или хероин.

Нова анализа 281 студије у 36 различитих земаља показала је да је запањујућих 14 одсто одраслих зависно од ултра прерађене хране. Откриће је шокантно када знамо да је ултра прерађена храна, која укључује кобасице, сладолед, кекс, безалкохолна пића и слатке житарице, повезана са когнитивним опадањем, раком, психолошким проблемима, па чак и раном смрћу.

"Изгледа да комбинација рафинисаних угљених хидрата и масти које се често налазе у ултра прерађеној храни може повећати потенцијал зависности ове хране", написали су аутори студије у својим налазима објављеним у БМЈ.

Један од аутора студије, Крис ван Тулекен, рекао је за Гардијан: "Ултра обрађена храна за многе људе изазива зависност. Када људи постану зависни од хране, то је скоро увек ултра обрађена храна."

Производи који изазивају зависност немају исти ефекат на све

Зашто је то тако остаје мистерија. Научници сумњају да само један састојак може изазвати зависност.

"Конзумирање ултра обрађене хране изазива раст допамина, који временом опада, што доводи до изненадног циклуса жудње, слично као неко ко је зависник од алкохола или дроге. Иако је мало вероватно да сами по себи изазивају зависност, адитиви у храни могу да појачавају калоријске ефекте", примијетио је истраживачки тим.

Производи који изазивају зависност немају исти ефекат на све.

Скоро 90 одсто људи може да проба алкохол и не развије проблематичну везу. Тако ће неко појести шаку чипса и бити задовољан, а неко можда неће бити те среће, преноси Б92

Већина намирница је безбједна у умјереним количинама.