Дестинација по мјери човјека: Овај град годинама носи титулу најбољег за живот :: Semberija INFO ::

 

Дестинација по мјери човјека: Овај град годинама носи титулу најбољег за живот


Извор: Глас Српске

​Када је нешто заиста отмено, лијепо, префињено, "као у Бечу“, а то постаје кристално јасно свакоме ко је икад био у Бечу, макар и на један дан.

У овом граду, све је као у Бечу! Градски превоз који се састоји од метроа, трамваја и аутобуса, повезују овај готово двомилионски град перфектно. Тротоари су широки, без рупа, свуда постоје прилази за колица, све је направљено по мери човека. Није ни чудо да Беч већ годинама носи титулу најбољег града за живот.

Беч је древни град у коме су живјели Илири још прије три хиљаде година. Након њих су дошли Келти из чијег периода потиче назив Ведуниа, а онда су Римљани ту сместили утврђени војни логор и назвали за Виндобона. Одатле потиче и назив града, Вин на немачком (Wиен) и Виена на свим другим европским језицима. Осим што га ми на овим просторима зовемо Беч, а да ли смо тај назив преузели из мађарског или нам из далеке прошлости долази од словенске речи за аварско утврђење које се ту некад налазило, остаје неразјашњено.

Бурна историја

Беч је естетски иј, укусно уређен град и ко не зна његову историју, никад не би помислио колико је пута био разорен. Још од времена Римљана, био је сјевероисточна граница Римског царства и тампон зона између зараћених римских, германских и словенских логора. Због свог положаја често је био поприште великих битака, Турци су га опсједали два пута, Наполеон га је окупирао, Хитлер насилно присајединио Немачкој, а Црвена армија га заузела 1945. После Другог светског рата, трећина Беча била је у рушевинама.

Дворац Белведере

Мало даље од самог центра, али ипак близу, налази се дворац Белведере, историјски комплекс који се састоји од две палате, Горњег и Доњег Белведереа, као и неких мањих грађевина. Ова летња палата из 17. века једна је од најпопуларнијих туристичких атракција због прекрасних вртова и изузетних уметничких збирки. У Белведереу се налази и чувена слика „Пољубац“ Густава Климта.

Пратер – забавни парк и парк природе

Бечки Пратер је синоним за забавни парк, али то је заправо један од најбољих и најзеленијих градских паркова на свету пун дрвећа, ливада, са бициклистичким и шетачким стазама, док је забавни парк само један његов део. Тај забавни парк је најстарији на свету, отворен још давне 1766. године, а у њему се налази једна од најпрепознатљивијих знаменитости Беча, џиновска панорама Wиенер Риесенрад, једна од најстаријих панорама у Европи из 1897. Овај панорамски точак је икона Беча, као и чувеног филма „Трећи човек“ са Орсоном Велсом, преноси б92.

Дворац Шенбрун

Једна од многих знаменитости Беча свакако је дворац Шенбрун, на ободу града. У овом импресивном здању могу се посетити величанствене собе, дворски вртови, Лавиринт, Зоолошки врт, а постоји и одличан програм за дјецу у Дечјем музеју (Кеисеркиндер) гдје она могу да се обуку као дјеца на двору и да се играју играчкама из царских времена. Сваке године у јуну месецу, у прелепом парку палате одржава се бесплатни летњи концерт Бечке филхармоније.

Винске таверне у Гринцингу

Неуобичајено за град, али Беч се може похвалити и сопственим виноградима у којима се производи одлично вино. У центру тих прелијепих винограда са којих се пружа панорамски поглед на Дунав и Беч, налази се стари, потпуно невероватни вински градић Гринцинг у коме као да је време стало. Калдрмисане улице, кућице са барокним фасадама као из бајке и бројне винске кафанице у којима се сједи на дрвеним клупицама, једу традиционална јела, слуша народна музика (на хармоници) и пије вино куће је нешто што никако не треба пропустити у Бечу. А до Гринцинга се може стићи трамвајем, јер је град Беч заиста прављен по мјери човјека. За уживање.