Исплати ли се правити зимницу :: Semberija INFO ::

 

Исплати ли се правити зимницу


Мјесец септембар доноси и почетак куповине и припреме зимнице. Шта ће се наћи на полицама остава домаћинстава, и колико тегли, зависи од цијена поврћа и дубини џепа. Исплати ли се данас правити зимницу, питање је многих. С друге стране, они који не одустају од традиције, принуђени су смањити количине.

Купити готову или правити домаћу зимницу – питање је сад. На бијељинској пијаци ових дана већа је гужва јер је у току традиционална припрема зимнице. А, колико и ко је спрема?

"Никад скупље, али домаће је домаће", реченица је која се најчешће може чути од наших саговорника. Многи су, кажу, одустали од зимнице због високих трошкова припреме, а чак и онима који имају своје поврће производња скоро да се и не исплати.

ЉИЉАНА ЛАЗИЋ, Трњаци

"Нема довољно поврћа, њивска паприка није родила, парадајз, љуте папричице, све су то неке бубе појеле. Напунила сам паприка купосом, туршије, краставчићи рани, све што ми је било раније вегетације правим, има цвекле".

И продавци поврћа потврђују да се више гледа, него што се купује.

ОЛЕНИЈА ТРИФКОВИЋ, продавачица на градској пијаци у Бијељини

"Нисам баш примијетила неку помаму за паприком, краставцима и купусом. Неко каже - неће правити, скупо је, али има народа ипак, можда су мало смањили количину коју производе".

Ипак, највише је оних који не одустају од традиције и навика ни по коју цијену.

У односу на прављење зимнице или куповину домаће на пијаци, нешто јефтинија опција је куповина готове зимнице на полицама маркета.

СТЕВАН ФИЛИПОВИЋ, директор прехрамбене индустрије

"Оно што је традиционално, што се производи у највећим количинама, то је ђувеч, ајвар, пекмез од шљиве, џем од шипка и све цијене су за тржиште БиХ остале на нивоу прошлогодишњих".

Било која од ових опција значи додатни трошак за ионако истањене новчанике. Зато ће за многе грађане ове године рјешење бити, куповина тегле џема тек кад га се зажеле.


БХРТ / Ивана Трбић