Зашто бисте требали јести боровнице сваки дан :: Semberija INFO ::

 

Зашто бисте требали јести боровнице сваки дан



Упркос својој малој величини, боровнице садрже обиље храњивих супстанци које могу бити врло добре за ваше дугорочно здравље.

Смањују слободне радикале

Боровнице су препуне антиоксиданса познатих као антоцијанини. Познато је да они смањују слободне радикале у тијелу који иначе доводе до кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2, па чак и пад неуролошких функција. Антоцијанини имају пигменте због којих боровнице имају ону познату богату, плаву боју, пише "Reader's Digest".

Помажу у снижавању лошег холестерола

Један од специфичних начина на који боровнице могу смањити ризик од болести је снижавање разине ЛДЛ-а, "лошег" холестерола у крви.

Истраживање објављено у "The Journal of Nutrition" показало је да су учесници који су конзумирали боровнице имали 27 одсто нижи ниво ЛДЛ холестерола у само осам седмица, чиме је код њих смањен ризик од метаболичког синдрома и других кардиоваскуларних болести.

Одличан извор влакана

Генерално, многе врсте бобичастог воћа снажан су извор влакана, која стабилизују шећер у крви и смањују ЛДЛ холестерол. Влакна су такође заситна, што значи да вам помажу да се дуже осјећате ситима.

Америчко удружење за срце препоручује унос најмање 25 до 30 грама влакана дневно за оптимално здравље, наводи "Н1". Иначе, једна чинија боровница садржи око четири грама влакана.

Додатан унос витамина Ц

На крају, боровнице дају велики подстицај витамину Ц; једна чинија садржи око 15 одсто ваше препоручене дневне дозе. Витамин Ц дјелује као снажан антиоксиданс који се бори против слободних радикала, а истовремено благотворно дјелује на живчани, имунолошки, коштани, хрскавични и крвни сустав.


Независне новине