ТОП 7 салата које се сију у касно љето - Поврћарство :: Semberija INFO ::

 

ТОП 7 салата које се сију у касно љето - Поврћарство


Када кажемо зелена салата, најчешће мислимо на биљке које формирају главице, а најпознатије су путерица и кристалка. Но, сорти је јако пуно, а код одабира за узгој треба обратити пажњу када се сије, колика је дужина вегетације, када дозријева и бере, како подноси љетне врућине или пак зиме.

Требају рахло, хумусно тло

Могуће их је посијати у касно љето и брати до јесени, овисно о томе хоће ли бити мраза. Важно је осигурати им рахло, хумусно тло које добро задржава влагу. Редовно их залијевајте и прихраните.

За сјетву на отвореном причекајте да прође овај топлотни вал.
 


Савјети за узгој салате на отвореном - од сјетве до бербе
 


Но , можете их посијати у посудице те касније пресадити. Такођер , могу се узгајати у посудама на балкону и по потреби брати младе листове.

Доносимо вам седам сорти које подносе врућину, имају краћу вегетацију и можете их посијати  крајем августа  и почетком септембра.

ТОП седам каснољетних салата

  1. Римска салата  је једна од најстарије познатих. Дужина вегетације јој је 70 до 75 дана. 
  2.  Посавка  има крхке листове, али је толерантна на стресове. Може се сијати од краја августа за каснојесенску бербу. 
  3. Салата  Цаталогна  је брзо растућа сорта, с вегетацијом 25 до 55 дана. Њени су листови дуги и назбуљени. Могу се брати појединачно или читаву розету. Добро подноси љетну врућину и може се сијати цијелу сезону. 
  4. Добро знана  путерица "чудо 4 сезоне"  једна је од оних која добро подноси и љетну врућину као и зимску хладноћу те се може сијати цијеле сезоне. Вегетација јој је 60 дана. 
  5. Аустријска сорта  Гразер Краутхауптел  је тип ледене, кристал салате. Отпорна је на врућину. 
  6. У овом се мјесецу може сијати и атрактивна  Лолло Бионда и Лолло Росса  салата, коврџавих листова. Могу се брати листови или розете. 
  7. Вучји језик  (венезиа) је стара сорта која не иде у класичне главице него се реже лист. Сије се у касно љето или рано прољеће. Брзо расте, а дуго се бере. 
Коју салату ви највише волите? Коју ви сијете у касно љето? Подијелите с нама савјете  у коментару испод текста.

(agroklub.ba)