Како припремити дијете за полазак у школу :: Semberija INFO ::

 

Како припремити дијете за полазак у школу



Ближи се вријеме повратка у школу, а са њим и стрес и за родитеље и дјецу. Добра вијест је да мало планирања може олакшати припрему, тврди породична терапеуткиња Гаyане Арамyан. Ево која три савјета даје родитељима.

Почните мијењати јутарњу рутину неколико седмица унапријед

Ако дијете нагло почнете тјерати да иде раније у кревет или да смањи гледање ТВ-а, можете га збунити и учинити да се осјећа као да га кажњавате.
"Дјетету морате унапријед објаснити промјене. Почните с промјенама двије до триседмице прије почетка школе. Крените раније будити дијете, бирајте одјећу за нови дан вече прије, наградите дијете кад изврши све задатке", савјетује Арамyан за ЦНБЦ.
Ако ваше дијете креће у 1. разред, можете набавити књигу која ће на забаван начин описати шта може очекивати од нове рутине.

Обуздајте дјететову (и властиту) тјескобу

Према Станфорд Медицинеу, готово сва дјеца стара између 18 мјесеци и три године имају одређени ниво тјескобе узроковану одвајањем. Већина дјеце то прерасте, али око три посто њих је доживљава и кроз основну школу, кажу подаци Дјечје болнице у Филаделфији.

Уливајте дјетету повјерење, чак и када забрља

Притисак због успјеха у школи може бити стресан за дјецу.
"Разговарајте с дјететом о томе шта га мучи, с чиме се бори. Питајте га како му можете помоћи. Самопоуздање је корисније него чисте петице", тврди терапеуткиња.


Независне новине