ИЗЈАВА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ/ЕУСР-А И ШЕФОВА МИСИЈА ДРЖАВА ЧЛАНИЦА ЕУ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ПОВОДОМ СЕДМИЦЕ КЛИМАТСКЕ ДИПЛОМАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ИЗЈАВА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ/ЕУСР-А И ШЕФОВА МИСИЈА ДРЖАВА ЧЛАНИЦА ЕУ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ПОВОДОМ СЕДМИЦЕ КЛИМАТСКЕ ДИПЛОМАЦИЈЕ


"У Европској унији, као и у остатку свијета, обиљежавамо Седмицу климатске дипломације како би подигли свијест о овој значајној теми. У фокусу овогодишње Седмице климатске дипломације су млади и њихов ангажман на климатским активностима.
 
Глобални покрет младих за климатске активности је знак растуће свијести у нашим друштвима да су климатске промјене данас горућа реалност и, уколико не будемо дјеловали сада, све више ће се одражавати на будућност младих, њихове дјеце и унучади. Климатске промјене су директна и егзистенцијална пријетња. Оне нису ограничене на било коју земљу и за њихово ублажавање је потребан колективан одговор.
 
Европска унија ће и даље реафирмисати своју изражену посвећеност Паришком споразуму као суштинском мултилатералном оквиру којим се регулишу глобалне активности на суочавању с климатским промјенама. ЕУ ће наставити ангажман са партнерима како би се заједнички изазов климатских промјена рјешавао мултилатерално и уз снажну финанцијску подршку.
 
Од сада до 2020. године, потписнице требају радити на домаћим политикама како би се у потпуности имплементирали утврђени доприноси смањења емисија на државном нивоу. Како би у овоме биле успјешне, потписнице требају припремити дугорочне стратегије у складу са свеукупним циљевима Паришког споразума како би дале потрошачима, инвеститорима и бизнисима потребне сигнале да убрзају трансформацију ка климатски неутралној и отпорној будућности.
 
Снажно подстичемо све актере у Босни и Херцеговини да унаприједе своје активности и примјене свеобухватан приступ како би осигурали одрживост за просперитетнију, чистију и здравију будућност генерација које долазе."