Да ли нови електрични аутомобили постају продаванији од дизелаша? :: Semberija INFO ::

 

Да ли нови електрични аутомобили постају продаванији од дизелаша?


Електрична возила, и батеријска и хибридна, не производе емисију издувних гасова или имају ниже емисије у поређењу са конвенционалним возилима на бензин или дизел.

Због својих карактеристика популарни су као једно од рјешења у оквиру зелених рјешења. Како ЕУ активно ради на еколошким мјерама у свим секторима – од грађевинског сектора, текстилне индустрије гдје апелује на “брзу моду”, па све до аутомобилске индустрије, електрични аутомобили одговор су на питања одрживог транспорта.

Током 2022. године од укупне продаје аутомобила у ЕУ, 36 одсто су били бензинци, 23 одсто су били хибридни аутомобили, 16,5 одсто је припало дизелу, и 12,1 електричним аутомобилима, према подацима Статисте. Међутим, од почетка ове године, ситуација је нешто другачија.

На тржишту аутомобила се у првој половини године биљежио пораст новорегистрованих аутомобила на батерије, чиме су електрична возила први пут надмашила број новорегистрованих дизел аутомобила, и заузели треће мјесто на листи избора типа аутомобила међу купцима, саопштила је АЦЕА.

Тржишни удео електричних аутомобила порастао је са 10,7 одсто на 15,1 одсто у јуну. Регистрације ових возила значи више од 158 хиљада нових власника возила, што је довело до њиховог трећег мјеста на листи избора купаца нових аутомобила.

Хибридно-електрични аутомобили такође су забиљежили значајан раст, са порастом броја регистрација у Њемачкој, Италији, Француској и Шпанији. Они су заузели други најпопуларнији избор. Међутим, бензински аутомобили, упркос расту од 11 одсто новорегистрованих возила, забиљежили су благи пад тржишног удјела са 38,5 одсто на 36,3 одсто. У међувремену, дизел је наставио опадајуćи тренд, са тржишним удјелом који се смањио на 13,4 одсто, саопштила је АЦЕА, преноси Б92.

(Б92)