ЗАБОРАВИТЕ АТЛАНТИДУ: НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ ИЗГУБЉЕНИ КОНТИНЕНТ - ВЕЛИКА АДРИА :: Semberija INFO ::

 

ЗАБОРАВИТЕ АТЛАНТИДУ: НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ ИЗГУБЉЕНИ КОНТИНЕНТ - ВЕЛИКА АДРИА


IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT/ WC SCIFI
"Заборавите на Атлантиду", поручују холандски научници који су на дну Средоземног мора открили континент величине Гренланда и назвали га Велика Адриа.

Научници са Универзитета Утрехт у Холандији назвали су континент “Велика Адриа” а пронашли су га док су реконструисали еволуцију сложене геологије медитеранског басена, која се уздиже планинским ланцима и урања у мора од Шпаније до Ирана.

Велика Адриа је заправо комад континенталне коре који се одвојио од Северне Африке и “заглавио” испод јужне Европе пре око 140 милиона година.

"Већина планинских ланаца које смо истраживали потиче са једног континента који се од Северне Африке одвојио пре више од 200 милиона година“, рекао је Дуве Ван Хинсберген, аутор студије и професор глобалне тектонике и палеогеографије на Универзитету Утрехту.

Он је додао да је једини преостали део овог континента појас која води од Торина преко Јадранског мора до “пете” чизме Италије.

То подручје геолози називају Адриа, па истраживачи за ову студију претходно неоткривени континент називају Велика Адриа.

Научници су реконструисали величину и облик континента користећи напредни софтвер за реконструисање тектонских померања који користи на хиљаде извора о тектонским потресима, намагнетисаности стења и другим кретањима Земљине површине како би створио коначну слику континента.

Стручњаци кажу да је Медитеран међу “геолошки најкомплекснијим” областима на Земљи.

"То је једноставно геолошки неред: све је закривљено, сломљено и наслагано. У поређењу са овим, Хималаји представљају прилично једноставан систем. Тамо можете да пратите неколико великих линија на удаљености већој од 2.000 километара“, рекао је Хинсбергер.

У случају Велике Адрије, већи део био је под водом, прекривен плитким морем, коралним гребенима и седиментима док се остаци изгубљеног континента могу се видети у планинама Бик у Турској.

Истраживачи су открили да је Велика Адрија почела да постаје сопствени континент пре око 240 милиона година током периода тријаса.

"Из овог мапирања настала је слика Велике Адрије и неколико мањих континенталних блокова који сада чине, делове Румуније, Северне Турске или Јерменије“, рекао је Ван Хинсберген, и додао да се деформисани остаци горњих неколико километара изгубљеног континента и даље могу видети у планинским ланцима.

Ово није први пут да је пронађен изгубљени континент, подсећа РТС.

У јануару 2017. истраживачи су најавили откриће изгубљеног континента преосталог од суперконтинента Гондвана, који је почео да се распада пре 200 милиона година.

Остатак који је прекривен лавом сада је под Маурицијусом, острвом у Индијском океану.

А у септембру 2017. године истраживачки тим пронашао је изгубљени континент Зеландију бушењем дна океана на Јужном Пацифику.

(мондо.рс)