Маслачак као народни лијек, ипак се не препоручује свима :: Semberija INFO ::

 

Маслачак као народни лијек, ипак се не препоручује свима


Маслачак (lat. Taraxacum officinale) је вјесник прољећа и народни лијек за повишене масноће у крви, проблеме са јетром и жучи. Користи се као чај, од младих листова се прави и салата. Традиционални је лијек за уринарне, стомачне и цријевне болести. У народној медицини маслачак се највише употребљава за лијечење јетре и жучи.

Биљке могу да имају љековита својства, али само ако се користе у већим дозама, проблем је што је могуће да тада ступе у интеракцију са лијековима и изазову нежељене ефекте.

И модерна медицина потврђује добра својства маслачка, али и упозорава да ова биљка може да ступи у интеракцију са одређеним лијековима, па се зато не савјетује појединим групама пацијената.

Учинковитост потврдиле само студије на животињама

Маслачак није само коров већ и биљка која садржи витамине А, Б, Ц и Д и минерале, као што су гвожђе, калијум и цинк. Ипак, до сада није било квалитетних научних студија о својствима маслачка, па се маслачак најчешће користи за подстицање апетита и као помоћно средство у љечењу болести јетре и жучне кесе. Листови ове биљке користе се као диуретик.

Студије које су испитивале могућа љековита својства маслачка углавном су рађене на животињама. Маслачак је традиционални диуретик који подстиче тијело да се ослободи вишка течности. Стручњаци ипак наводе да не постоји довољан број студија које могу потврдити дјелотворност маслачка као диуретика када је у питању хумана популација.

Корен маслачка има лаксативно дејство

Свјеж или сушени маслачак користи се као благи стимуланс апетита и за ублажавање тегоба. Коријен биљке има блага лаксатива својства и вјерује се да  побољшава варења. Прелиминарне студије на животињама наводе да може да нормализује нивоа шец́ера у крви, смањи ниво укупног холестерола и триглицерида и подигне ниво ХДЛ "доброг холестерола". Стручњаци додају да ипак нису све студије рађене на животињама потврдиле ова љековита својства.

Генерално безбједан, али…

Препорука је да се нарочито када су у питању дјеца и хронични болесници прије примјене маслачка посавјетујемо са љекарем. Биљке могу да имају љековита својства, али ако се користе у већим дозама, проблем су могуће интеракције са лијековима. Сваки облик биљне терапије зато је потребно користити под надзором стручњака.

Маслачак је генерално безбједна биљка, али могуће су алергијске реакције. Особе које су алергичне на амброзију, хризантеме, невен, камилицу, хајдучку траву, или јод, требало би да избјегавају маслачак. Могуће је да ће код неких људи маслачак повећати лучење желудачне киселине и изазвати горушицу, а може иритирати и кожу. Стручњаци клинике Моунт Синаи упозоравају да маслачак ипак не користе особе које болују од бубрега, а да са пацијенти са каменом у жучи посавјетују са стручњаком.

Може да повећа лучење желудачне киселине

Лист маслачка је диуретик па услијед примјене могуће је уколико пијемо лијекове, медикамент само прође кроз тијело. Генерално препорука је да особе које пију антациде избјегавају маслачак који може повец́ати количину желудачне киселине. Могуће су и интеракције маслачка и лијекова за разређивање крви (антикоагуланси и антитромбоцити). Постоји могућност да маслачак повец́а ризик од крварења, посебно ако је особа вец́ не терапији аспирином или варфарином.

Дјелује као додатни диуретик

Уколико смо већ на терапији диуретицима маслачак може дјеловати као додати диуретик и довести до избацивања велике количине течности из тијела и мањка електролита. Литијум се користи у терапији биполарног поремећаја, а студије на животињама наводе да маслачак може довести дјеловати на испољавање нежељених ефеката литијума.

Врста (Tarakacum mongolicum) позната као кинески маслачак, може умањити дејство антибиотика. И поред тога што, теоретски, може смањити ниво шећера у крви, не препоручује се дијабетичарима који пију лијекове за регулацију глукозе у крви, јер постоји могућност да услијед дјеловања и лијека и биљке дође до наглог пада шећера, преноси "Еклиника".


Независне новине