У Сјеверној Каролини пчеле праве љубичасти мед :: Semberija INFO ::

 

У Сјеверној Каролини пчеле праве љубичасти мед


За Сендхилс у Сјеверној Каролини се каже да је једино мјесто на свијету гдје пчеле производе (праве) љубичасти мед.

За љубичасти мед се каже да је слађи од ћилибара и очигледно има и неке суптилне воћне ноте.

Неке фотографије љубичастог меда недавно су постале виралне на Реддиту и изазвале бурну дискусију о томе да ли је ова посластица необичног изгледа стварна или не.

Ружичасти мед је тешко добити чак и у Сјеверној Каролини.

Боја меда, од свијетло жуте до тамно жуте, зависи од врсте цвијета из којег долази нектар, али у случају љубичастог меда, узрок тек треба да се утврди.

Неки се куну да потиче од воћа попут боровнице или бобице, мада ће вам научници и пчелари рећи да пчеле немају довољно јаке зубе да би прогризле кожицу таквих бобица. Други кажу да цвјетови биљке Кудзу производе необичну боју, док је неколицина увјерена да је то јужно кожно дрво. У стварности, нико заиста не зна са сигурношћу како настаје љубичасти мед!

Према тврдњама професора џона Амброуза са Државног универзитета Сјеверне Каролине, љубичасти мед би могао бити резултат хемијске реакције између киселине у желуцу пчела и алуминијума. Очигледно, цвијеће у обалској Сјеверној Каролини садржи више алуминијума него било гдје другде, што би објаснило зашто се овај риједак мед производи само у Сјеверној Каролини.

Многи од оних који су имали среће да пробају љубичасти мед тврде да он заправо има љубичасти укус, са суптилним укусом грожђа.

“Сладак је. Производе га пчеле, али има воћни призвук. То некако иде уз необичан карактер меда који је љубичаст. То је воћни укус који заиста нико не може да препозна.”, рекао је пчелар Доналд Дис.

Цијена овог меда је 35 америчких долара.


БХРТ